latinica  ћирилица
17/11/2018 |  08:12 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

ŠG "Klekovača-Potoci" - obavljena primopredaja, Kecman preuzeo dužnost

U Šumskom gazdinstvu "Klekovača-Potoci" iz Istočnog Drvara obavljena je primopredaja dužnosti između dosadašnjeg vržioca dužnosti direktora Nikole Јankovića, kojeg je smijenilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, i Milana Kecmana, koga je predložilo resorno ministarstvo.

Smjena Јankovića uslijedila je poslije protesta nezadovoljnih radnika Šumskog gazdinstva u Istočnom Drvaru koji su počeli 31. oktobra.

Radnici su zahtijevali smjenu Јankovića, jer je otpustio radnike iz Drvra i Istočnog Drvara i doveo radnike iz drugih opština, uglavnom iz Ribnika, zatim su tražili uvođenje reda, normalan rad i zaštitu svojih prava.

Namjeru da istraju u svojim zahtjevima pokazali su protekle sedmice kada su zakovali prozore i vrata na upravi Šumskog gazdinstva u Istočnom Drvaru, te onemogućili ulazak Јankoviću i njegovim saradnicima.

Primopredaja između Јankovića i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske do sada je pokušana dva puta, ali bez uspjeha.

Prvi put primopredaja nije obavljena, jer se taj dan nije pojavila komisija koja je trebalo da dođe po nalogu generalnog direktora "Šuma Republike Srpske" Riste Marića.

Nakon toga, primopredaja nije obavljena, jer je komisija preduzeća "Šume Republike Srpske" na tu poziciju predložila Nikolu Stojakovića, ekonomistu iz Ribnika.

Nadzorni odbor "Šuma Republike Srpske" juče je razriješio generalnog direktora ovog preduzeća Ristu Marića, a kao razlog njegove smjene navedeni su, između ostalog, i problemi u Šumskom gazdinstvu u Istočnom Drvaru.

"Marić nije poštovao mjere koje su predlagali Nadzorni odbor i resorno ministarstvo i to je jedan od razloga za njegovu smjenu", rekla je predsjednik Nadzornog odbora "Šume Republike Srpske" Biljana Marković.

Tokom protesta radnika Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" podršku su im dali novoizabrani poslanik SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Nikola Špirić, načelnik Drvara Goran Broćeta, načelnik Istočnog Drvara Milka Ivanković, Sindikat Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru i delegat Srpskog kluba u Domu naroda prlamenta FBiH Mile Marčeta.