latinica  ћирилица
19/11/2018 |  19:08 ⇒ 20/11/2018 | 08:06 | Autor: RTRS

Sutra inauguracija članova Predsjedništva BiH

U Sarajevu, u zgradi Predsjedništva BiH, sutra će dužnost preuzeti novoizabrani srpski član Milorad Dodik, kao i bošnjački Šefik DŽaferović i hrvatski Željko Komšić. Ovo je sedmi saziv Predsjedništva u poslijeratnoj dejtonskoj BiH, a prvi predsjedavajući biće Milorad Dodik.

Nakon što im predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje izbor za članove Predsjedništva, Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić izgovoriće tekst svečane izjave. Kada ga sva trojica potpišu, smatra se da je inauguracija završena.

Našoj ekipi nije dozvoljeno da uđe u zgradu Predsjedništva i snimi posljednje pripreme pred konstitutivnu sjednicu zbog, kako su rekli, organizacionih i bezbjednosnih razloga.

Umjesto toga poslali su nam sliku svečanog salona. Ostaje nepoznato hoće li tokom inaguaralne sjednice uz zastavu BiH biti i zastava Republike Srpske, što je tražio Milorad Dodik.

Od oktobra 1996. godine na mjestu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izmijenjalo se osam srpskih političara iz četiri različite partije.

Osim Mirka Šarovića, svi su dočekali kraj mandata.

Milorad Dodik je prvi koji je zakletvu položio pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, većinu vremena, kako je najavio provodiće u kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Momčilo Krajišnik pozdravlja Dodikovu namjeru i podsjeća da su u njegovom mandatu sjednice Predsjedništva naizmjenično održavane u Sarajevu i Srpskom Sarajevu.

- To je nešto što treba pozdraviti jer svaki narod u BiH preko svojih predstavnika, a članovi Predsjedništva su najistureniji predstavnici, mora ostvariti ravnopravosnt. Ovu odluku pozdraljvam da se osjeti rad Predsjedništva i na srpskom dijelu Sarajeva, rekao je Krajišnik, koji je funkciju srpskog člana Predsjedništva obavljao u periodu od 1996. do 1998. godine.

Dolazak Milorada Dodika u Sarajevu ogroman je bezbjednosni izazov. Dodik je i sam rekao da neće dozvoliti da ga čuvaju oni koji su do juče htjeli da ga hapse. Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH odgovaraju da preuzimaju lično obezbjeđenje Milorada Dodika.

- U skladu sa dogovorom sa Kabinetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, od 20. novembra 2018. godine preduzećemo odgovarajuće mjere i radnje osiguranja navedene štićene osobe kao i objekata u kojima boravi, navodi se u odgovoru iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Јedno je sigurno, pripadnici MUP-a Republike Srpske obezbjeđivaće sutra Milorada Dodika koji u poslijepodnevnim časovima u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu organizuje svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica, i to u prenosu na Televiziji Republike Srpske.