latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:02 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Bivši poslanici DNS-a formirali Nezavisni demokratski klub

Četiri poslanika koji su isključeni iz DNS-a formirali su Nezavisni demokratski klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovaj klub čine Milan Dakić, Spomenko Stojanović, Spomenka Stevanović i Nedeljko Čubrilović.

Naveli su da ne žele da budu članovi DNS-a u kojem, kako ističu, politiku vodi mala i bogata grupa članova.

Stevanovićeva je istakla da je Nezavisni demokratski klub uvod u formiranje političke partije koja bi trebalo da bude registrovana do kraja godine.

- Formiranje Nezavisnog demokratskog kluba uslijedilo je kao odgovor na dvije stvari. Prvo je da nas dio rukovodstva DNS-a proglašava isključenim iz ove partije, iako odluka nije konačna. Drugo se odnosi na podršku koju imamo od članstva DNS-a - rekla je novinarima Stevanovićeva.

Nažalost, kaže ona, četiri potpredsjednika DNS-a postali su članovi partije prije godinu ili dvije.

- Članstvo DNS-a koje se opredijelilo za politiku vraćanja na izvorne principe partije tražilo je od nas da preduzmemo konkretne korake. To je i urađeno, jer smo formirali klub - dodala je Stevanovićeva i napomenula da sa svojim kolegama ne želi da bude dio sadašnjeg DNS-a u kome su porušeni svi principi rada, jer su u partiju ušli pojedinci radi ličnog interesa, među kojima je i Milan Radović.

Ona je ponovila da DNS vodi mala grupa enormno bogatih ljudi, koja favorizuje članstvo partije iz Prijedora i upitala čime je Ognjen Tadić zaslužio da bude kandidat za delegata u Vijeću naroda kada se zna da je u partiju ušao ove godine.

- U Narodnoj skupštini promovisaćemo interese građana koji su nas birali. Biću šef poslaničkog kluba, a kada je riječ o političkoj partiji još nismo razmatrali kako će se zvati. Očekujemo i učešće u Vladi Srpske - rekla je Stevanovićeva.

Čubrilović je naglasio da Nezavisni demokratski klub očekuje saradnju sa SNSD-om i SP-om.

- Kao članovi DNS-a, ljudi koji sada čine ovaj blok poštovali su koalicioni sporazum koji su potpisali SNSD, DNS, SP. Bile su primjedbe od SNSD-a za pojedine grupacije unutar DNS-a koje nisu poštovale sporazum i s obzirom da smo mi sve poštovali, očekujem nastavak saradnje - rekao je Čubrilović.

On nije mogao da kaže da li će i koliko ministarstava dobiti Nezavisni demokratski klub.

- Ne mogu govoriti o ovome dok ne budemo razgovarali sa mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem. Mi nismo ti koji dirigujemo procesima, jer to u Srpskoj može samo SNSD, ali očekujemo da većina naših stavova bude uvažena - dodao je Čubrilović.

RTRS/SRNA