latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:46 ⇒ 18:07 | Autor: SRNA

Јanjić: O pritužbi disciplinskog tužioca saznao sam iz medija

Tužilac Miroslav Јanjić izjavio je da je iz medija saznao da je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS registrovala pritužbe po službenoj dužnosti protiv njega, na osnovu kritika koje je iznio na račun Tužilaštva i Suda BiH nakon izricanja oslobađajuće presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.
Miroslav Јanjić (Foto: Index.ba) -
Miroslav Јanjić (Foto: Index.ba)

Јanjić kaže da nije siguran na šta se pritužba odnosi s obzirom na to "da pojedini mediji nisu precizno prenijeli ono što je rekao", ali su ga obavijestili "da će izvršiti korekciju u onom dijelu gdje je pogrešno preneseno to što je izjavio".

On naglašava da bi, u slučaju da se pritužba odnosi na ono što je pogrešno preneseno, trebalo da bude odbačena, budući da je to, kako kaže, reagovanje na nešto što nije rekao.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se pritužba odnosi na ono što je izjavio i da disciplinski postupak bude pokrenut na osnovu toga onda bi to bilo sankcionisanje za izneseno mišljenje.

"To znači da imamo situaciju da je neko u kompleksu pravosudnih institucija iznio svoje mišljenje i da je to potpuna materijalna istina, jer nije ništa netačno rečeno, sve je objektivno, materijalno vidljivo na TV ekranima. Smatram da je pravosudna institucija posljednje mjesto na kojem se treba sankcionisati za mišljenje", napominje Јanjić.

Јanjić je rekao da ima zabilježene izjave u vidu poruka, koje je davao medijima, tako da tačno zna šta je rekao.

U Kancelariji diciplinskog tužioca VSTS-a je rečeno da su registrovala je pritužbe po službenoj dužnosti protiv Јanjića koji je iznio kritike na račun Tužilaštva i Suda BiH nakon izricanja presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koje je u petak, 30. novembra, Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno oslobodilo za ubistvo srpskih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu.

Nakon izricanja presude, Јanjić je rekao da je osnovni razlog oslobađajuće presude ratnom komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću to što u pravosudnim institucijama BiH nema pravde za srpske žrtve.

"To je postalo potpuno očigledno i, kako sada izgleda, te pravde za Srbe neće ni biti. Nadležna tijela, mislim na VSTS BiH, treba da se dobro zapitaju da li je ovo to pravo pravosuđe BiH kakvo treba da bude: to da u sudnici Suda BiH nema niko iz Republike Srpske", rekao je Јanjić.

On je naglasio da u sudnici Suda BiH nema ni žrtava, ni sudija, a ni tužilaca iz Republike Srpske.