latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:27 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Palmer: Što prije formirati vlast koja oslikava volju građana

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da se u BiH mora formirati vlast koja oslikava izbornu volju građana, te da postoji urgentna potreba za izbornom reformom.
Metju Palmer - Foto: SRNA
Metju PalmerFoto: SRNA

"Veoma je važno da te reforme budu dogovorene i da ne budu nametnute sa strane. Potreban je dogovor i kompromis. Tu smo da pomognemo, a ne da diktiramo", kaže on.

On je u intervjuu za medije u BiH rekao da politika SAD podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO za sve zemlje koje to žele, osim Srbije.

Palmer je mišljenja da Srbija nije protiv NATO, te da ima dobre i produktivne odnose sa ovim savezom koji su bolji i jači nego sa BiH koja mora još mnogo toga da prođe.

On smatra da je i politika BiH da ide ka članstvu u NATO i da to podržava SAD. "Odluka Alijanse da pozove BiH da podnese godišnji nacionalni program je bila dobra i to bi SAD podržale u smislu šireg regionalnog interesa. SAD će podržati nastojanja BiH da promoviše reformu odbrane i da ojača i produbi odnose sa NATO savezom", rekao je Palmer.

Na pitanje da li je protiv stranog miješanja u unutrašnju politiku BiH, Palmer je rekao da su SAD angažovane u BiH više od 20 godina podržavajući, kako kaže, stabilnost, ekonomski razvoj, prosperitet, evropske integracije, te da to nije miješanje u unutrašnje stvari.

"To je partnerstvo sa BiH i podrška budućnosti koju svi želimo za BiH", smatra američki diplomata.

Prema njegovom mišljenju, SAD imaju viziju za zapadni Balkana koja će biti zasnovana na vladavini zakona, saradnji među državama ove regije koja je zasnovana na redu, normama i pravilima, te da Rusija nema takvu viziju.

"Kremlj vidi sukobe, nepovjerenje, nered... Ono što mi želimo je da zapadni Balkan bude integrisan u evropske stukture, a Rusija ne podržava taj cilj. Ne postoje moskovski ciljevi na zapadnom Balkanu", smatra američki diplomata, dodavši da Vašington brine "maligan uticaj Rusije u cijelom zapadnom Balkanu".

Palmer tvdri da Vašington koristi svoj uticaj i programsku podršku da pomogne zemljama zapadnog Balkana do provedu reforme i dođu do sporazuma sa susjedima koji su neophodni.

"Zemlje zapadnog Balkana to vide kao najbolju budućnost za sebe i svoje ljude. Tome nema alternative", smatra on.

Palmer je rekao da će SAD raditi sa predsjedavajući Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kako bi promovisali ciljeve i odnose sa BiH i dodao da on i dalje ostaje pod sankcijama Vašingtona.

"To što je član Predsjedništva BiH nije jedan od kriterijuma da bi se otklonile te sankcije. Dodik zna šta se od njega očekuje ukoliko želi da se sankcije uklone i voljeli bi da vidimo da ide tim putem", rekao je Palmer.

Na pitanje da li je neobični i nediplomatski da odlazeći američki ambasador u BiH Morin Kormak kao jedan od "svojih uspjeha" navede sankcionisanje Milorada Dodika i Nikole Špirića, Palmer je rekao da nije.

On kaže da su sankcije Dodiku uvedene kao odgovor na, kako kaže, prijetnju koju predstavlja njegova retorika aktivnosti dejtonskom sistemu i institucijama".

"Mislim da je bilo efikasno u smislu promjene dinamike i smjera da se odupremo retorici secesionizma koji je potkopavao stabilnost BiH i promovisao drugačiji put. Bila je to jako uspješna aktivnost u ime SAD", mišljenja je on.

Kada je riječ o sankcijama Špiriću, Palmer smatra da to pokazuje "posvećnost SAD borbi protiv korupcije u BiH koja ima korozivan uticaj koji potkopava poverenje javnosti u sopstveno rukovodstvo".

"To je bila demonstracija čvrste posvećenosti SAD borbi protiv korupcije i zlouprebe funkcije", mišljenja je Palmer.

On smatra da su SAD posvećene dejtonskim institucijama i poštivanju Dejtonskog sporazuma i da će to ponoviti i na sjednici Savjeta za implementaciju mira.

"Poštivanjem dejtonskog sistema i institucija Dejtona BiH se može suočiti sa izazovima provođenja neophodnih reformi da bi napredovala ka evropskoj budućnosti", rekao je Palmer.

Govoreći o porezima koje je samoproglašeno Kosovo uvelo Srbiji, Palmer je rekao da SAD čvrsto podržava proces koji vodi EU.

"Željeli bismo vidjeti da Beograd i Priština postignu sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa i to bi otvorilo vrata za evropski put i za Srbiju i za Kosovo i ojačalo bezbjednosnu saradnju na zapadnom Balkanu. Takođe, pomoglo bi da promoviše stabilnost, mir i prosperitet u cijelom regionu", ocijenio je on.

Palmer je ponovio stav SAD da "kosovske vlasti treba da ukini carinske takse koje nametnule Srbiji, jer to predstavlja prepreku napretku u dijalogu".