latinica  ћирилица
05/12/2018 |  07:57 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

SIPA u Sarajevu uhapsila Ramiza Drekovića

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića, bivšeg komandanta Petog i Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, saznaje Klix.ba.
Ramiz Dreković - Foto: klix.ba
Ramiz DrekovićFoto: klix.ba

Dreković je uhapšen u svom stanu u Alipašinoj ulici, po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Iz Sipe su rekli da za sada samo mogu potvrditi da je u Sarajevu uhapšena jedna osoba i da će više informacija biti poznato kasnije. Međutim, informacije o hapšenju Drekovića potvrdili su advokati Mirsad Crnovršanin i Kadrija Kolić.

Nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH generala Ramiza Drekovića, koji je jutros uhapšen u Sarajevu, Tužilaštvo BiH tereti za napad na Kalinovik, rekao je Srni Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin.

"Dreković je uhapšen jutros po naredbi Tužilaštva BiH i u ovoj fazi ne možemo davati više informacija, dok se lice ne izvede pred postupajućeg tužioca", naveo je Crnovršanin.

Peti korpus takozvane Armije BiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u ovoj armiji i djelovao je na teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.