latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:33 | Autor: SRNA

Grabovac: Zapostavljen rad na identifikaciji žrtava

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Marko Grabovac rekao je danas da je najveći problem te institucije dugogodišnje čekanje na identifikaciju posmrtnih ostataka, koje ničim nije opravdano.
Marko Grabovac - Foto: RTRS
Marko GrabovacFoto: RTRS

"Smatramo da je zapostavljen rad na identifikaciji. Oko 260 posmrtnih ostataka stoji neidentifikovano u Miljevićima, a na prostoru Republike Srpske traga se za 1.650 osoba", rekao je Grabovac novinarima.

On je zaključio da je zadatak ovog odbora vršenje pritiska na sve institutucije na nivou BiH, kako bi se došlo do što boljih rezultata.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić naglasio je da kada je riječ o srpskim žrtvama, ima porodica koje nisu dale biološke uzorke, a postoji i "oko 150 nedovoljno datih uzoraka".

Perišić je naveo da je oformljena grupa za nestala lica na regionalnom nivou u kojoj su BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, koja će razmjenjivati podatke o ukupno oko 12.000 nestalih lica.

"Određena lica se vode kao nestali te države, a nestala su na teritoriji druge države, dok porodica živi u trećoj državi, a to pojedinačne države ne mogu same riješiti", rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku traga se za 7.228 nestalih i činjenica je da sve porodice neće pronaći posmrtne ostatke, ali će proces traženja nestalih trajati sve dok postoje oni koji čekaju da se pronađu posmrtni ostaci.

On je pohvalio odluku Vlade Republike Srpske da izgrade spomen-kosturnice na svom području - u Banjaluci, Miljevićima i Nevesinju.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić izjavila da su ove godine "ekshumirana 133 posmrtna ostatka, a da su identifikovane 123 žrtve iz proteklog rata".

"Rezultati u odnosu na prethodne godine su najmanji do sada, a razlog je nedostatak tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim lokacijama o pojedinačnim i masovnim grobnicama, a iz godine u godinu je i očekivati sve manje rezultate", rekla je Čengićeva novinarima.

Prema njenim riječima, na području Istočnog Sarajeva postoje četiri neobrađena zatjeva, i četiri zahtjeva iz terenske kancelarije Sarajevo, te da će se u aprilu zbog vremenskih uslova početi sa radom na terenu.

Ona je naglasila da nemaju tehničku opremljenost kao zemlje u regionu, a da imaju tri puta veći broj nestalih osoba.