X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/12/2018 |  09:04 ⇒ 10:40 | Izvor: TANЈUG

Hrvatska gradi centar za migrante u Petrinji, građani uznemireni

Vlada Hrvatske planira da u mjestu Mala Gorica, nedaleko od Petrinje izgradi prihvatilište za tražioce azila, piše Јutarnji list.
Petrinja (Foto :Mate Piškor, Jure Mišković / Hanza Media ) -
Petrinja (Foto :Mate Piškor, Jure Mišković / Hanza Media )

List navodi da je u maju ove godine Samostalni sektor MUP-a za Šengensku koordinaciju i fondove EU donio odluku o dodijeli finansijskih sredstava za izgradnju Prihvatilišta za tražoce azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Kako se navodi, stanovnici Petrinje i naselja Mala Gorica još ne znaju ništa o tome, osim što su do njih stigle glasine o dolasku migranata.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović tvrdi da nije bio ni uključen u donošenje te odluke niti je informisan o tome.

Nekadašnje izbjegličko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno - montažni objekti su uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje, a Јutarnji piše da Vlada tu planira da izgradi kontejnersko naselje.

Kako piše u odluci o dodjeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici, svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapređenja uslova smještaja i prušanja usluga prihvata tražiocima međunarodne zaštite.

Hrvatski MUP navodi da će Prihvatilište biti namijenjeno malom broju tražilaca azila.