latinica  ћирилица
07/12/2018 |  13:54 ⇒ 13:57 | Autor: TANЈUG

Snimak brutalnog hapšenja studenata u Francuskoj izazvao uzbunu (VIDEO)

Na internetu se pojavio video-snimak brutalnog hapšenja studenata koji su u Parizu protestovali i izazvao uzbunu i bes uoči novih protesta najavljenih za vikend.
Hapšenja studenata u Francuskoj (Foto: Derniéres Nouvelles) -
Hapšenja studenata u Francuskoj (Foto: Derniéres Nouvelles)

Na snimku koji je napravljen u utorak, u mestu Mant-La-Žoli na obodu Pariza, vidi se grupa studenata koja kleči na koljenima sa rukama povijenim iza glave, okružana pripadnicima policije u punoj opremi, čija se lica ne vide od ski- maski koje nose kao dio opreme, prenosi AP.

U jednom od snimaka čuje se policajac koji kaže “Evo razreda koji se lijepo ponaša“.

Video-snimak proširio se na društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika  trgovinskih sindikata i ljevičarskih stranaka na račun policijske brutalnosti, navodi agencija.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastane kazao je u petak da je u tom mjestu uhapšena 151 osoba i dodao da su neki od njih nosili oružje.

Takođe je naglasio da niko od studenata nije povrijeđen.

Studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju nedjeljama, a oni protestuju zbog reformi obrazovnog sistema.

Generalni sekretar najvećeg trgovinskog sindikata Francuske Se-Že-Te (CGT) Filip Martine, komentarišući taj video- snimak, u intervjuu za francuski “Mond“ kratko je kazao “jednostavno ne tučete djecu“.