latinica  ћирилица
07/12/2018 |  20:04 | Autor: SRNA

Mandić pozvao lidere opozicije i građane na protest

Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić večeras je sa protesta ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici pozvao sve lidere opozicije i građane da se u što većem broju okupe u nedjelju, 9. decembra, ispred parlamenta na velikom skupu podrške poslanicima DF-a Nebojiši Medojeviću i Milanu Kneževi
Andrija Mandić (Foto: rtcg.me) -
Andrija Mandić (Foto: rtcg.me)

Mandić, koji je i predsjednik Nove srpske demokratije, zahvalio je svim opozicionim partijama i NVO koje su podržale protest DF-a zbog nezakonitog i protivustavnog ponašanja prema Medojeviću i Kneževiću.

On je poručio da će DF u nedjelju "sa žutim prslucima i vatrama slobode da odbrani Crnu Goru".

Odbornik DF-a u Skupštini Podgorice Nikola Bajčetić rekao je da nezavisni intelektualci podržavaju proteste. On je pročitao pismo Srđe Pavlovića u kojem se građani pozivaju da brane demokratiju.

Odbornik iz DF-a iz Podgorice Radoš Zečević rekao je da je Nebojša Medojević u Spužu slobodniji nego mnogi na visokim državnim funkcijama. On je pozvao građane da u nedjelju "preplave ulice žutom bojom koja postaje simbol otpora".

Protest je zakazan za 18.00 časova.

Medojević je uhapšen 29. novembra prema nalogu Višeg suda u Podgorici i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, iako mu prethodno nije skinut poslanički imunitet.

Medojević je uhapšen nakon sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je usvojena Rezolucija kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom.

Viši sud odredio je Medojeviću "stavljanje u zatvor" do dva mjeseca jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog toga što je tvrdio da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor jer je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito od 100.000 evra.

Viši sud dodao je Medojeviću još dva mjeseca "stavljanja u zatvor" jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Milanu Kneževiću pritvor je određen zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.

Knežević se od 29. novembra nalazi u poslaničkom klubu DF-a u Skupštini Crne Gore čiju zgradu neće da napusti da ne bi bio uhapšen.