latinica  ћирилица
08/12/2018 |  19:00 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Sportski ribolovci danas slavili "drinsku kraljicu"

Drina je neiscrpan turistički potencijal: rafting, splavarenje, sportski ribolov... Od ušća Pive i Tare, gdje i nastaje Drina, u najbistrijem toku do Foče, desetine ribolovaca pozdravom "bistro" danas je iščekivalo mladicu - drinsku kraljicu.

Gornji tok Drine, gdje je rijeka i najbistrija i najatraktivnija, mamac je i medaljama pozlaćenog ribolovca i člana bh. reprezetnacije u sportskom ribolovu Paljanina Ognjena Borovčanina (37). Iako je hladno, kaže da su uslovi odlični. Najbitnije je naoružati se strpljenjem dok se na udicu ne baci "kraljica vode" - mladica.

Ognjen priča da je to jedna od atraktivnijih ribolovnih disciplina za sve varaličare, jer je mladica veoma zahjevna riba za ribolov.

Nije ni čudo što je prozvana kao "drinska kraljica" ili "riba od hiljadu zabačaja" - mnogi i ne dočekaju da je prihvate u ruke sa udice, pomiluju je i vrate u vodu.

Mario Mihaljević iz Livna oduševljen je ljepotom rijeke i kaže da je prelijepo lovitu kraljicu, jer je to san svakog ribara.

Njegovo mišljenje potvrđuje i Elmir Hadžalić iz Prijepolja, koji je ovdje prvi put.

- Ovo je nešto fenomenalno! Nisam očekivao da će biti ovako dobro - prepun je utisaka ovaj ribar.

Milan Marijandok, iz Vinkovaca, kaže da mu je ovdje veoma lijepo i da mu je drago da je napokon ovaj dio Drine dobio na važnosti. Izrazio je nadu i da se populacija mladice opravila nakon poplava.

Oporavak mladice i druge ribe u gornjem toku Drine je spor. Ipak, ribolovci daju sve od sebe da udahnu život poribljavanjem i zaštitom od krađe.

Milan Rudinac, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva "Mladica" Foča, kaže da je, nažalost, riba ugrožena zbog čega pokušavaju da je oporave, a jedan od načina je ovo takmičenje i propaganda sportskog ribolova, te vraćanje svakog ulova u rijeku.

Gornjodrinski "Huko-huko kup", jedan od najprestižnijih ribolovačkih takmičenja na prostoru Balkana, okupio je zaljubljenike u ribolov iz Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.