latinica  ћирилица
11/12/2018 |  19:40 | Autor: SRNA

Evrokomora protiv mjera Prištine

Evrokomora, najveća evropska asocijacija privrednih komora, protiv je protekcionističkih mjera poput odluke Prištine kojom je uvedena carina na robu iz centralne Srbije i BiH i traži od evropskih institucija podršku u rješavanju ovog problema, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Predsjednik Evrokomore Kristof Lajtl prenio je ovaj stav u odgovoru na pismo predsjednika PKS Marka Čadeža, koji je i član Predsjedništva Evrokomore.

Lajtl, koji je i dugogodišnji predsjednik Privredne komore Austrije, naveo je da je lično uputio pismo komesaru EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesu Hanu i zatražio njegovu podršku u konkretnom slučaju.

On je naveo da je EU već tražila od /samoproglašenog/ Kosova da povuče uvozne carinske tarife i u bliskom je kontaktu sa svim stranama kako bi se razmatrali neophodni dalji koraci.

Lajtl je naglasio da trgovina ima važnu ulogu u promovisanju mira, slobode i ekonomskog prosperiteta na zapadnom Balkanu i da je stabilnost u ovom regionu veoma važna i za Austriju i za EU.

On je dodao da je, na prijedlog austrijske Privredne komore, Austrija ovo pitanje još u novembru iznijela Savjetodavnoj grupi za pristup tržištima i istakao da pozdravlja napore Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove da se pronađu rješenja koja idu u prilog slobodnoj trgovini.

"Nastavićemo da pomno pratimo ovo pitanje", istakao je Lajtl i izrazio uvjerenje da će se trgovinski odnosi između Srbije i /samoproglašenog/ Kosova uskoro normalizovati.

Predsjednik PKS-a Marko Čadež se, od kada je Priština uvela taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, više puta obraćao evropskim institucijama, uključujući i Evrokomoru i najuticajnije evropske komore, pojedinačno pozivajući briselske zvaničnike da podrže ukidanje takse.

Evrokomora je najveća evropska poslovna asocijacija koja okuplja 46 nacionalnih komora sa više oko 20 miliona privrednika, navodi se u saopštenju.