latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:55 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Neustavan novi pokušaj prenosa nadležnosti

Novi pokušaj prenosa nadležnosti, i to MUP-a Republike Srpske! Stručna javnost i političari u Srpskoj prepoznali su namjeru direktora Direkcije, Misarada Vilića, i odbili da učestvuju na sastanku o jedinstvenom policijskom sistemu radio-veza. Da je Vilić izašao iz ustavnih okvira, tvrde i predstavnici policija Brčko distrikta i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Predstavnici policije Republike Srpske neće učestvovati na sastanku u Sarajevu, jer Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pokušava da joj oduzme jednu od nadležnosti.

Ovo je odgovor MUP-a Srpske organizatoru sastanka. I ovoga puta poručuju da će nastaviti da sarađuju sa ostalim policijskim agencijama, ali da to može biti samo u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Đulum u izjavi za Radio Republike Srpske potvrdio je da policija Srpske neće potpisati ovaj sporazum.

Na osnovu dokumenta, koji je u posjedu Srne, iz Direkcije je upućen dopis svim direktorima, komesarima i šefovima policija kojim ih poziva da sutra potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, a kako tačka u dnevnom redu navodi se i analiza stanja bezbjednosti u BiH.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić upozorio je da bi potpisivanje ovog sporazuma predstavljalo još jedan pokušaj da se napravi ministarstvo unutrašnjih poslova BiH, što se ne može i ne smije dozvoliti.

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorava da ne prestaju pokušaji institucija BiH da prigrabe nove nadležnosti koje im po zakonu ne pripadaju, ističući da nijedno tijelo, pa ni Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, ne može po svojim ovlaštenjima biti iznad MUP-a Republike Srpske.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izašla iz okvira svog djelovanja jer joj je Ministarstvo bezbjednosti BiH dopustilo da radi šta hoće, što je nedopustivo i što treba da spriječi nova postava kadra iz Republike Srpske u Savjetu ministara.

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da su nedopustivi pokušaji politizacije koordinacionih policijskih struktura BiH i da srpski kadar u ovim strukturama mora ostvarivati punu saradnju sa MUP-om Republike Srpske radi postizanja potpunog sinergijskog efekta na planu bezbjednosti.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin kaže da zahtjev Direkcije predstavlja novi pokušaj prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, izvan okvira Ustava i zakona u BiH.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović upozorio je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pozivom da se potpiše sporazum o korišćenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, želi po svaku cijenu da prenese nadležnost na nivo BiH, poručivši da niko ne treba da se zanosi iluzijom da je to tako jednostavno uraditi.