latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:14 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Promovisan drugi tom Enciklopedije Republike Srpske (FOTO)

Drugi tom Enciklopedije Republike Srpske promovisan je danas u Banjaluci.

Drugi tom Enciklopedije obuhvata slova V i G, koja imaju ponajviše odrednica. Obuhvata 1.450 odrednica sa 25 karata i 300 fotografija.

Predstavljanje kulture, istorije, tradicije i jezika Srpske započeto je objavljivanjem prvog toma ove enciklopedije.

Promovisan drugi tom Enciklopedije Republike Srpske (Foto: RTRS)

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović naveo je da će Enciklopedija Republike Srpske ukupno imati šest tomova i da se već radi na trećem tomu.

Kuzmanović je, na promociji, rekao da ova institucija ubrzano radi na ostvarivanju najznačajnijeg projekta koji treba da pokaže kakva je lična karta Republike Srpske, a kojeg provodi Vlada Srpske.

- Ta lična karta se ogleda u oblasti kulture, nauke, religije, obrazovanja, istraživačkih projekata, odnosno sve ono što pokazuje da li jedna država ima snage i volje da izradi takav projekat - istakao je Kuzmanović.

Dragoljub Mirjanić (Foto: RTRS)

Generalni sekretar Akademije Dragoljub Mirjanić rekao je da ova enciklopedija predstavlja ličnu kartu Republike Srpske, jer svako selo i zaseok postaje njen dio.

- U Enciklopediji su zastupljena sva prirodna bogatstva, institucije, pojedinci bez obzira na nacionalnu pripadnost koji su doprinijeli afirmaciji i razvoju Republike Srpske u prošlosti i sadašnjosti i koji rade za njenu budućnost - istakao je Mirjanić i najavio da će drugi tom Enciklopedije Republike Srpske biti predstavljen 26. decembra u Istočnom Sarajevu.