latinica  ћирилица
12/12/2018 |  14:47 | Autor: SRNA

Nović: Po svaku cijenu želi se aktuelizovati reforma policijskih snaga

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović upozorio je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pozivom da se potpiše sporazum o korišćenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, želi po svaku cijenu da prenese nadležnost na nivo BiH, poručivši da niko ne treba da se zanosi iluzijom da je to tako jednostavno uraditi.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

Nović je izjavio Srni da takvi pokušaji neće ni prestati i da je to potpuno jasno u projektu koji je već u opticaju godinu, dvije.

"To je negdje u zavjetrini sklonjeno i stoji, a sada se pokušava dio po dio izvući kako bi se ponovo aktuelizovala reforma policijskih snaga na nivou BiH, što je u ovakvoj i političkoj i ukupnoj atmosferi nedospustivo", istakao je on.

Nović je naglasio da Direkcija prije svega mora da postigne jedan ozbiljan status u BiH i da se pokaže da je spremna da sarađuje iskreno na polju bezbjednosti sa svim agencijama u BiH.

On je naveo da je vanzakonski i sam način na koji su pokušali da ospore pravo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da ima dio ličnog obezbjeđenja.

Nović je naglasio da prvo treba poći od toga šta je u zakonskoj nadležnosti Direkcije i šta je njena suština.

Nović ističe da je očigledno da neki ljudi sa strane, ali i u Direkciji žele da ona preraste u ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou BiH, što je nedopustivo.

"Kad bi Direkcija zaista htjela da bude autoritativna, da bude prepoznata u javnosti i prihvaćena u cijeloj BiH, onda bi prvo morali da daju odgovor ko je izvršio napad na Aleksandra Vučića /u Potočarima 2015. godine/. Kada to urade onda će moći da kažu da su spremni da sarađuju sa svima i da imaju iskrene namjere prema svima", zaključio je Nović.

Na osnovu dokumenta, koji je u posjedu Srne, iz Direkcije je upućen dopis svim direktorima, komesarima i šefovima policija kojim ih poziva da sutra potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, a kao tačka u dnevnom redu navodi se i analiza stanja bezbjednosti u BiH.