latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:36 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Disciplinska tužba protiv tužioca Dalide Burzić

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podnijela je danas disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalide Burzić.
Dalida Burzić - Foto: RTRS
Dalida BurzićFoto: RTRS

Iz VSTS je saopšteno da je tužba podnesena zbog više disciplinskih prekršaja koji se odnose na ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan njih, a štete ugledu tužilačke funkcije, te na bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Navedena tužba podnesena je zbog komunikacije sa oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i zbog javnih istupa u vezi sa tim predmetom.

Nakon sprovedene istrage, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, Kancelarija disciplinskog tužioca nije ustanovila da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka u vezi sa drugim navodima o povredi dužnosti glavnog tužioca u vezi sa postupanjem u istom predmetu.

"Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih Zakonom o VSTS-u, Kancelarija ne može pružiti detaljnije informacije, a ne može ni komentarisati postupak koji je u toku", istaknuto je u saopštenju, u kojem se podsjeća da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija.