latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:22 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

Saobraćaj usporen, svi putevi prohodni (FOTO)

Svi putevi na području Banjaluke su prohodni, a ekipe zimske službe su na terenu i uklanjaju snijeg u skladu sa prioritetima, potvrđeno je Srni u Gradskoj upravi.

Na području grada jutros pada slab snijeg, a najveći bijeli pokrivač od 15 centimetara izmjeren je u Stričićima.

Iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve rečeno je da linije javnog gradskog i prigradskog saobraćaja od jutros saobraćaju prema redovnom rasporedu, a vozače savjetuju da vožnju prilagode uslovima na putu.

Iz ovog odjeljenja pozivaju građane da izvrše svoj dio obaveza i očiste snijeg ispred svojih objekata, a sve eventualne primjedbe u vezi sa radom zimske službe mogu prijaviti na dežurni telefonski broj 051/244-593.

Foto: Srna

Grad je podijeljen na šest gradskih i osam seoskih područja koje tokom zime održavaju banjalučka preduzeća "Čistoća", "Eko-euro tim", "Kozaraputevi", "Rotor", "Golden kard" i "Niskogradnja" iz Laktaša. Iz komunalnog preduzeća "Čistoća" pozvali su građane da ne parkiraju vozila na nedozvoljena mjesta jer to otežava rad ekipama za čišćenje.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Banjaluci će snijeg nastaviti da pada poslijepodne i do kraja dana, što će dovesti do povećanja visine snježnog pokrivača.

Snijeg koji od jutros pada na području opštine Kotor Varoš usporio je saobraćaj na svim lokalnim putevima, koji su za sada prohodni.

Kotor Varoš (Foto: Srna)

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da su za sada prohodni svi lokalni putevi u dolini Vrbanje i na sjevernim obroncima Vlašića, a ukoliko snijeg nastavi da pada pristupiće se čišćenju saobraćajnica u skladu sa listom prioriteta.

"Nadamo se da će i firme koje održavaju regionalne puteve, kao i magistralnu saobraćajnicu Kotor Varoš-Teslić, na vrijeme reagovati i da prohodnost tih puteva neće biti upitna", naveo je Sakan.

Јavno komunalno preduzeće "Voda" iz Petrova uputilo je mehanizaciju koja će posipati so po saobraćajnicama mjesnih zajednica Panjik, Porječina i Krtova, iako još nema potrebe za čišćenjem snijega na području ove opštine, reko je direktor ovog preduzeća Goran Mihajlović.

U Petrovu poslove zimskog održavanja ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva vodi lokalno komunalno preduzeće "Voda" i predsjednici savjeta sedam mjesnih zajednica koji su zaduženi da obezbijede ljudstvo sa mehanizacijom za uklanjanje snijega sa kolovoza.

Svi putni pravci na području Srebrenice su prohodni, a na terenu su tri firme zadužene za zimsko održavanje puteva, koje su počele da čiste snijeg na prioritetnim putnim pravcima, rekao je Srni opštinski načelnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Bojan Јosipović.

Foto: Srna

"Mehanizacija dvije firme angažovana je na čišćenju lokalnih puteva, dok je ovdašnje Komunalno preduzeće `Polet` zaduženo za zimsko održavanje gradskih ulica, trotoara i parkirališta u urbanom dijelu Srebrenice", rekao je Јosipović.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, rekao je jutros tehnički direktor "Romanijaputeva" Dragan Buloščić.

"Pada obilan snijeg, pa smo stalno na terenu. Očišćen je put prema Јahorini, koji je prioritet. Svi putevi koji su u nadležnosti `Romanijaputeva` su prohodni. Problema tokom noći nije bilo, niti zastoja, s obzirom na to da smo na vrijeme izašli na teren", naveo je Buloščić.

Foto: Srna

On je rekao da je mehanizacija na terenu i da je angažovan dovoljan broj mašina na svim putevima, te je na regionalnim raspoređena jedna mašina, a po dvije na magistralnim. Da ne bi bilo zastoja, Buloščić je apelovao da vozači koriste adekvatnu opremu za vozila.

"Romanijaputevi" su obezbijedili dovoljno posipnog materijala, soli i abrazivnog materijala i spremni su za zimsku sezonu i održavanje svih magistralnih i regionalnih puteva ukupne dužine 620 kilometara u 14 opština Sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije.

Na području ovih regija je nekoliko planinskih prevoja, Romanija i Trebević, zatim oba putna pravca prema Јahorini, preko Pala i Trebevića, te na području Han Pijesaka i Čajniča, koji zahtijevaju više aktivnosti.

Zbog snijega, koji pada u Novom Gradu, autobus na relaciji Rašće-Bušević jutros nije saobraćao, a autobuska linija za Kršlje, skraćena je do Drenika, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Snijeg u Novom Gradu za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju.

Branislav Radulović, direktor Komunalnog preduzeća "Komus", koje je zaduženo za održavanje u gradskom području i prigradskim naseljima, rekao je da visina snježnog pokrivača iznosi pet centimetara, a zimska služba će biti na terenu kada visina snijega dostigne 10 centimetara.

Novi Grad (Foto: Srna)

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Zoran Mijatović rekao je da je za čišćenje kategorisanih puteva do kraja ove godine važi ugovor sa privatnim preduzetnikom. On je naveo da prema ustaljenoj praksi čišćenje nekategorisanih puteva obavljaju mještani, a opština obezjeđuje pogonsko gorivo.

Snabdijevanje potrošača električnom energijom je redovno, potvrđeno je u "Elektrodistribuciji" Novi Grad.

Na putevima na području opštine Foča vozi se otežano zbog snijega koji pada od noćas, rečeno je u "Srbinjeputevima".

Nadležni u ovom preduzeću kažu da su putni pravci prema Sarajevu, Goraždu i Šćepan Polju čišćeni tokom noći, a da je čišćenje i posipanje nastavljeno i jutros. Putevi su prohodni, ali na kolovozu ima snijega i leda, pa je neophodna sporija i oprezna vožnja.

Foto: Srna

Prohodno je i preko planinskih prevoja Rogoj i Prijeđel, na putevima prema Sarajevu i Tjentištu, gdje je visina snježnog pokrivača od 15 do 20 centimetara. U Saobraćajnoj policiji Foča je rečeno da se saobraćaj odvija usporeno, ali bez zastoja i većih problema.

Magistralni putevi su očišćeni, dok na lokalnim i regionalnim putevima, koji su slabije očišćeni, na kolovozu ima snijega i leda, rečeno je u policiji.

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je otežano odvijanje saobraćaja, posebno na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, te na dionici Šekovići-Kaštijelj zbog snijega koji i dalje pada, saopšteno je iz preduzeća "Zvornikputevi".

Zvornik (FOTO: Srna)
Na prevoju Han Pogled visina snježnog pokrivača iznosi 16 centimetara i na kolovozu mjestimično ima ugaženog snijega.

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštijelj visina snijega je pet centimetara, a na magistralnom putu Zvornik-Tuzla preko Crnog vrha kolovoz je mjestimično zasnježen. Ekipe "Zvornikputeva" su terenu, čiste snijeg i posipaju kolovoz.

Većina lokalnih puteva u opštini Krupa na Uni je očišćena i za sada nema većih problema prouzrokovanih snijegom, koji je u višim predjelima ove lokalne zajednice napadao do 20 centimetara, rekao je načelnik opštine Mladen Kljajić.

Krupa na Uni (Foto: Srna)

"Lokalni kategorisani putevi u većini mjesnih zajednica su očišćeni, osim u naseljima Gornji Bušević i Srednji Bušević, gdje za sada nismo uspjeli obezbijediti mehanizaciju", rekao je Kljajić i dodao da je preduzeće
"Prijedorputevi" očistilo regionalne putne pravce koji prolaze teritorijom opštine Krupa na Uni.

Prema njegovim riječima, visina snijega na mjernom mjestu u meteorološkoj stanici u Donjem Duboviku je 13 centimetara, a u višim predjelima od 15 do 20 centimetara.