latinica  ћирилица
16/12/2018 |  16:30 ⇒ 17/12/2018 | 07:53 | Autor: RTRS

Cvijanović: Srpska prednjači u formiranju vlasti

Formiranje vlasti u Republici Srpskoj biće završeno u ovoj godini, izjavila je predsjednica Željka Cvijanović, ističući da Srpska u tome predanjači u odnosu na ostale u BiH. U intervjuu za radio Beograd rekla je da će odmah nakon formiranja Vlade biti preložen i budžet za narednu godinu.

Cvijanovićeva ističe da je Srpska pokazala kapacitet da privede kraju formiranje vlasti odmah nakon izbora, i dokazala da su njene institucije mirne, stabilne i funkcionalne.

"Prvi smo koji uspijevaju formirati vlast. Raduje me što sada imamo stabilnost, veliki broj političkih partija koje daju podršku ovom programu rada nove Vlade i imaćemo priliku da to vidimo u parlamentu. To će podrazumijevati da Vlada ima komotniju poziciju da može da provodi politiku", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske ističe da posebno raduje to što će postojati direktna komunikacija republičkih institucija i predstavnika Srpske na nivou BiH, prvenstveno kada je riječ o predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

To će, kaže, olakšati posao predsjedniku Republike, Vladi i svim institucijama koje će moći da se posvete razvoju, a neće biti izložene pritisku, kao prethodnih godina.

"Imali smo ljude koji nisu željeli da komuniciraju s Republikom Srpskom, a dolazili su iz Srpske, birani su na njenoj teritoriji, u ime Republike Srpske i njenih građana vršili su vlast u Sarajevu. Sada će to sve biti drugačije", naglašava predsjednica Srpske.

S druge strane, situaciju na nivou BiH ili u Federaciji Cvijanovićeva ocjenjuje kao konfuznu i nefunkcionalnu. Govoreći o mogućnosti da na određen način nadležnosti budu vraćene Srpskoj, Cvijanovićeva kaže da će to biti dugotrajan i mukotrpan proces. 

Ona je najavila da će predstojeći Dan Republike, 9. januar, biti obilježen svečano i dostojanstveno, pod sloganom "Ponosna i vječna".

"Mi time govorimo da smo ponosni na ono što jesmo, što smo bili, da vječno traje Republika Srpska i da svi moramo da se angažujemo i radimo da bi to bilo tako. Mislim da će to biti veoma snažna poruka", navela je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je podsjetila da je ovaj datum bio osporavan, pa je čak i pred sudom to pitanje pokrenuo Bakir Izetbegović. Odluka suda, koja je osporavala Dan Republike, dodatno je motivisala i mobilisala da se 9. januara još jače brani, zaključila je Cvijanovićeva.