latinica  ћирилица
16/12/2018 |  19:55 ⇒ 17/12/2018 | 09:09 | Autor: RTRS

Skupština SDS-a prekinuta zbog pokušaja falsifikovanja listi zamjenskih delegata

Dan nakon što je kriza u SDS-u kulminirala prekidom stranačke skupštine - tajac. Ućutalo se i stranačko rukovodstvo i dojučerašnji najljući kritičari! Ipak, isplivali su novi detalji. Razlog prekida, kako saznajemo, nije pokušaj nasilnog ulaska "nepozvanih" članova stranke iz Doboja, već otkriveni pokušaj falsifikovanja listi zamjenskih delegata.

Srpska demokratska stranka - deklarativno ili dekorativno posložen politički subjekt!? Ili, pak, "interesna grupacija nekolicine" kako je sve češće kvalifikuju čak i pojedini osnivači! Raspolućena i izbacivanju članstva sve sklonija!

Dugo najavljivana sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se procijene "zasluge" za izborni fijasko, prekinuta je i prije nego je počela. Zbog nasilnog pokušaja ulaska iz stranke izbačenih Dobojlija, u pokušaju zataškavanja dubine stranačkog raskola, uskliknuo je partijski predsjednik Vukota Govedarica.

No, kako je RTRS-u u SDS-u potvrđeno, razlog je ipak bio drugačiji. U pokušaju da se obezbijedi stranačka delegatska većina, koja bi Govedarici očuvala predsjedničku fotelju, najmanje 40 delegata od 314 prisutnih, prethodno je "preko noći", mimo statutarnih propisa i daleko od stranačkih organa, zamijenjeno. Samo u Čelincu, kako nam je rečeno, četiri.

Sa spiska su izbrisani "neposlušni", i ekspresno imenovani, i na skupštinu pozvani, zamjenski "poslušnici". I kada je stranačka Verifikaciona komisija zatražila spisak skupštinskog članstva iz 2017. godine, otkriva naš izvor, među kreatorima prevare u pokušaju, nastupila je panika. I sjednica je prekinuta! O tome u SDS-u javno, danas, niko ne želi da govori! Ali hoće, kažu, progovoriće uskoro. Ni zvanično obrazloženje predsjednika SDS uporišta nema u stranačkim aktima.

- Raspušten je Opštinski odbor Brčko, pa je gospodin /mladen/ Bosić član Skupštine. Zašto ne bi Dejan Starčević i Ognjen Mitrović bili članovi Skupštine, ako je raspušten Gradski odbor Doboj. Vukota Govedarica je isključio četiri člana Skupštine - mene, Obrena Petrovića, Danijela Јošića i Nebojšu Marića, a ostali članovi nisu isključeni - kaže Boris Јerinić, isključeni član SDS-a.

Gradski ili opštinski odbori, prema Statutu, samo su organi upravljanja unutar Stranke a ne eliminatorni članski, partijski faktor. I tu nije kraj razarajućim turbulencijama unutar SDS. Pred novinarima se predsjednik partije juče zaklinjao u dostojanstvo i političku dosljednost. No, čini se da je dosljedno "zaboravio" na vlastito predizborno obećanje o ostavci. I ono postizborno - u koaliciju sa "režimom", kako je najčešće floskularno oslovljavao vladajuće, nikako neće! No, nakon prekinute sjednice, opet je dosljedno "mišljenje" promijenio!

- Pozicija SDS-a je jasna. Mi smo opoziciona politička organizacija i tako ćemo se i ponašati u naredne četiri godine. S druge strane, odluka Glavnog odbora je definisana na našoj želji i razumijevanju da razgovaramo i sa drugim političkim partijama iz Republike Srpske, a kada su u pitanju institucije BiH i formiranje vlasti na državnom nivou. Dakle, spremni smo i otvoreni za razgovore - kaže Govedarica.

A upravo zbog spremnosti na razgovore sa izbornim pobjednicima, iz SDS su prethodno nimalo demokratski i nimalo dostojanstveno izbačeni stranački prvaci poput Obrena Petrovića. Isti koji su u svojim lokalnim sredinama, godinama vojevali izborne pobjede. A na posljednjim izborima ublažili katastrofalni poraz SDS-a.

- Stvarno ne znam slovo statuta SDS-a, ali nigdje ne mogu da zamislim da predsjednik partije može da isključuje članove glavnog odbora sam. On je krenuo da isključuje svakog ko digne glas protiv ili ima suprotan prijedlog, on ga izbacuje iz partije, a to je potpuno nevjerovatno. Govedarica je ušao u fazu koja je samoubistvo SDS-a - smatra politički analitičar Žarko papić.

I dok, pod plaštom dostojanstva i dosljednosti rukovodstvo Stranke vlastite funkcije čuva, unutarstranački raskol dosljedno prerasta u “rirodno stanje! A s terena pristižu "dostojanstveni" stranački rezultati. "Pala" je SDS-ova skupštinska većina u Palama, Berkovićima... procedura opoziva načelnika Rudog je pri kraju. Sve izglednija je slična i u Tesliću. Slijede prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, a da ni najodaniji članovi SDS-a još ne znaju ko će biti partijski kandidati i da li će ih uopšte biti!? Problemi za SDS se gomilaju, a rješenja ne naziru!