latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:44 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Doboj: Odbornici SG o sporu o gradnji hotela u vodozaštitnoj zoni na obali Bosne

Odbornici Skupštine grada Doboja zatražili su od preduzeća Vode Srpske da im dostave informaciju o mogućnosti gradnje ugostiteljsko-turističkog objekta u vodozaštitnoj zoni na obali rijeke Bosne. SNSD i Socijalisti se protive tvrdeći da takva gradnja ugrožava grad, zbog čega ju je zaustavila i inspekcija.

U Nezavisnom klubu odbornika, odnosno bivšem SDS-u, kažu da investitor mjesecima čeka na dozvole za gradnju, ali da odgovora nema. Zbog toga su pokrenuli inicijativu da se utvrdi status gradnje. SNSD nije saglasan s tim.

Smatraju da Skupština grada ne treba da daje preporuku institucijama i da favorizuje pojedine investitore.

"Klub odbornika SNSD-a je isključivo protiv onakvog vida preporuke jer smatramo da na taj način Skupština grada vrši pritisak na institucije Srpske, kao što su Vode Srpske i Inspektorat", kaže Sonja Vulić, odbornik u Skupštini grada Doboja.

"Niko iz grada Doboja nema nikakvu namjeru ni intenciju da vrši bilo kakav pritisak. Mi samo tražimo da dobijemo odgovor na naš zahtjev", navodi Predrag Lazić, odbornik Nezavisnog kluba.

Da je investicija u zaštićenoj zoni rizična i da bi mogla da ugrozi grad, osim SNSD-a tvrde i Socijalisti.

Čak su organizovali i protest želeći da skrenu pažnju na to.

"Grad Doboj staje na stranu podobnih investitora koji nažalost ne misle dobro ovom gradu s obzirom da se gradi navodno ugostiteljski objekat u vodozaštitnom području. To niko normalan ne može da podrži, mogli su da postave pitanje šta je s tim, a ne da traže preporuku za izgradnju", naglašava Vedran Gligorić, odbornik Socijalističke partije u Skupštini grada Doboja.

Zemljište uz rijeku Bosnu investitor je pripremao za gradnju hotela sa pratećim sadržajima, ali je inspekcija sve obustavila.

Odbornici koji se protive gradnji smatraju da bojazan da bi takva gradnja mogla da ugrozi grad nije neopravdana, s obzirom da su nakon poplave 2014. godine stručnjaci smatrali da je jedan od razloga te katastrofe i bespravna gradnja u vodozaštitnoj zoni.