latinica  ћирилица
19/12/2018 |  19:42 ⇒ 20/12/2018 | 08:21 | Autor: RTRS

Atif Dudaković i ostali negirali krivicu

Atif Dudaković i 16 bivših pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili su se da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret. Tužilaštvo BiH tereti ih za zločine protiv čovječnosti i ubistvo više od 300 civila i vojnika srpske nacionalnosti na području Krajine 1995. godine. Dok se Dudaković izjašnjavao o krivici, pred Sudom BiH okupile su se njegove pristalice.

Nakon 12 godina od podnošenja prve krivične prijave i objavljivanja snimaka, koji dokumentuju brojne zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH, Atif Dudaković i 16 njegovih saboraca konačno su se pojavili pred Sudom BiH.

Optužnicom, koju je u oktobru ove godine podiglo Tužilaštvo BiH, Dudaković i ostali terete se za udruženi zločinački poduhvat od 13. septembra do polovine novembra 1995.godine. Cilj je bio da se sa teritorija opština Bosanski Petrovac, Krupa, Ključ i Sanski Most trajno ukloni srpsko stanovništvo.

"Časni sude, nisam kriv ni po jednoj tački optužnice", istakao je Dudaković.

Optužnica protiv Dudakovića i ostalih sadrži više od 8.000 dokumenata, a Tužilaštvo će kao dokazni materijal koristiti izjave više stotina svjedoka. Samim potvrđivanjem optužnice, Sud BiH potvrdio je osnovanost sumnje da su Dudaković i njegovi saborci počinili zločine, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

"Optužnica jaka, opšte nepovjerenje u pravosuđe crpimo iz raznih presuda, tamo su ratni kardovi. To što se izjasnio da nije kriv, i što su se pojavili neki sa transparentima, drugo nisam ni očekivao, oni neće da priznaju da su počinili zločin nad Srbima", rekao je Kojić.

A ono što se moglo vidjeti tokom procesa, koji se vodio protiv Nasera Orića, ponovilo se i danas. Pedesetak ratnih veterana Petog korpusa stiglo je iz Krajine da ratnim zastavama i transparentima podrže Dudakovića.

U izjavama koje su dali medijima jasno su potvrdili šta misle o ratnim zločinima, koje su njihovi saborci počinili nad srpskim vojnicima i civilima.

"Јedan naš borac da je pobio stotinu civila ne bi se moglo izjednačiti", navodi Izet Trejić, bivši pripadnik Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Za Dudakovićevog advokata, prisustvo ratnih veterana nije pritisak na rad Suda BiH u ovom predmetu, ali jesu mediji iz Republike Srpske i Srbije, koji, kako kaže, sudski proces predstavljaju kao gotovu stvar.

"Ako te deklarišu kao zločinca, najmanje što možeš je da to demantuješ, a mom je branjeniku zabranjen istup u javnosti", tvrdi Asim Crnalić, branilac Atifa Dudakovića.

Početak glavnog pretresa nije preciziran, pretpostavlja se da će prethoditi statusna konferencija, na kojoj će biti dogovorena dinamika suđenja.

Atif Dudaković i ostali suđenje će sačekati na slobodi, jer Sud BiH krajem aprila, kada su uhapšeni, nije uvažio zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora.