latinica  ћирилица
20/12/2018 |  13:03 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Studentima Pravnog fakulteta predstavljen poreski sistem Srpske

Poresku upravu Republike Srpske u Banjaluci danas je posjetilo tridestak studenata Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta, koji su upoznati o poslovnom procesu ove institucije.
Studenti banjalučkog Pravnog fakulteta u Poreskoj upravi Banja Luka - Foto: RTRS
Studenti banjalučkog Pravnog fakulteta u Poreskoj upravi Banja LukaFoto: RTRS

Studenti su upoznati o poreskim propisima, formiranju i načinu rada Poreske uprave Republike Srpske, sa poreskim sistemom Srpske, odnosno postojećim porezima, postupcima, uslovima i načinu plaćanja poreskih obaveza, te pravima i obavezama poreskih obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Predstavljen je i način funkcionisanja Јedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, te proces fiskalizacije, te organizacija Poreske uprave Republike Srpske.

Iz Poreske uprave navode da su studenti danas pokazali veliko interesovanje za oblast poreza, učestvovali aktivno u diskusijama i tražili odgovore na pitanja koja su ih posebno zanimala.

Posjeta studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Poreskoj upravi Srpske je nastavak aktivnost Poreske uprave na edukaciji mladih širom Srpske, jer su u toku i edukacije učenika srednjih škola, a sve s ciljem da im se predstavi važnost plaćanja poreza, te značaj poreskog sistema, kao i koristi koje iz toga proizilaze.

"Cilj je da mladi, kao budući poreski obveznici, steknu znanja i shvate značaj i prednosti redovnog plaćanja poreskih obaveza", navodi se u saopštenju.

Iz ove institucije navode da će nastaviti edukaciju mladih, kao ključnog segmenta u promjeni načina razmišljanja u ovoj oblasti i to kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi Republike Srpske.

Poreska uprava Republike Srpske ovim aktivnostima nastoji da utiče na svijest građana, od najmlađih do najstarijih, da se plaćanjem poreza jača Republika Srpska u svim segmentima.