latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:25 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Pritisci da BiH uđe u NATO bez konsenzusa vode novoj nestabilnosti

NATO putem dijela bošnjačke elite vrši do sada neviđeni pritisak na Republiku Srpsku da BiH postane članica Severoatlantske alijanse na nelegalan način, onako kako je to urađeno u Crnoj Gori i kako se radi u BЈR Makedoniji, bez širokog konsenzusa njihovih građana, što stvara uslove za novi konflikt i stagnaciju BiH, rekao je Srni Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH.
Srđan Perišić (foto:BKTVNews) -
Srđan Perišić (foto:BKTVNews)

Perišić, koji na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predaje političke nauke, naveo je da NATO više ne sagledava razvijenost demokratije i volju građana zemlje koja izrazi spremnost za članstvom, kako je to rađeno ranije, već se rukovodi isključivo geostrateškim i geopolitičkim razlozima kontrole prostora, u ovom slučaju Balkana i BiH.

NATO, dodao je on, ne interesuje da pritisci za učlanjenjem u tu alijansu izazivaju sukob i nestabilnost te zemlje.

"Ulazak u NATO do devedesetih godina 20. vijeka podrazumijevao je sagledavanje, analizu demokratskih kapaciteta države kandidata, a posebno poštovanje volje njenih građana, tako da je članstvo u toj organizaciji predstavljalo i određeni razvojni napredak zemlje članice. Međutim, poslije bombardovanja Srpske 1995. godine i agresije na Srbiju 1999. godine, NATO se rukovodi isključivo geostrateškim razlozima. To su okruživanje Rusije, onemogućavanje njenog ekonomskog, energetskog, političkog i kulturnog prisustva u Evropi. Na Balkanu NATO ima zadataka da onemogućava srpski faktor, jer ga doživljava kao neprijateljski", rekao je Perišić.

On je naglasio da se zbog toga u BiH primjenjuje ista strategija kao u Crnoj Gori i BЈR Makedoniji.

"Građani u Crnoj Gori su većinski protiv članstva njihove zemlje u NATO-u i zbog toga nije bilo referenduma, tj. konsenzusa. Slično je i u Makedoniji, gdje je na referendumu odbačeno učlanjenje u NATO, ali to nikoga ne interesuje, Makedonija se bez većinske volje naroda gura u članstvo. To u obje zemlje izaziva raskole i konflikt, što se posebno vidi u Crnoj Gori. Na redu je učlaniti BiH u NATO na isti način, bez širokog konsenzusa, dogovora, bez volje njenih građana, bez obzira što to može izazvati novi konflit u BiH", naveo je Perišić.

On smatra da je način na koji se to radi u BiH nelegalan i nelegitiman.

"Izvodi se putem Savjeta ministara, koji je u tehničkom mandatu, preko famozne Komisije za NATO integracije, na čije sjednice ne dolazi srpski članovi. Uz sve to, /članovi Predsjedništva BiH Željko/ Komšić i /Šefik/ DŽaferović blokiraju rad Predsjedništva BiH i onemogućavaju formiranje vlasti na nivou BiH u skladu sa oktobarskim izborima. Da li su oni svjesni da zbog NATO-a BiH može da ima samo sukobe i zaustavljanje njenog razvoja", naveo je Perišić.

On je rekao da Komšić i DŽaferović otvoreno i nezakonito realizaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u povezuju sa formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

"Ta ucjena je upravo stvaranje uslova za blokiranje BiH u evropskim i regionalnim poslovima i za nestabilnost BiH na unutrašnjem planu ka izazivanju novog konflikta", istakao je Perišić.