latinica  ћирилица
15/01/2019 |  11:48 | Autor: SRNA

Grabovac: Pravosuđe BiH koči procesuiranje zločina nad Srbima

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da Tužilaštvo i Sud BiH snose najveću odgovornost za neprocesuiranje ratnih zločina koje su jedinice Hrvatske vojske počinile nad Srbima na području Mrkonjić Grada, Јajca i Posavine.
Marko Grabovac - Foto: Novosti.rs
Marko GrabovacFoto: Novosti.rs

Grabovac je rekao Srni da je krajnje neprihvatljivo da za ove zločine do danas niko nije odgovarao, uprkos brojnim dokazima, masovnim srpskim grobnicama i izjavama svjedoka.

"Porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nisu zadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ratnih zločina koje su jedinice Hrvatske vojske počinile nad Srbima u BiH jer se više od dvije decenije nakon rata ništa ne čini o ovom pitanju", istakao je Grabovac.

Prema njegovim riječima, iza jedinica Hrvatske vojske u Brodu i Posavini ostale su masovne grobnice Srba, logori, uništena i opljačkana srpska imovina.

Grabovac je naveo da je na području Broda do sada otkriveno osam masovnih grobnica, jedna na području Slavonskog Broda, te da su ekshumirani posmrtni ostaci više od 300 lica.

On je podsjetio da je 2002. godine kompletna dokumentacija sa dokaznim materijalima o ratnim zločinima nad Srbima na području Broda i Posavine predata Haškom tribunalu, Tužilaštvu BiH i Okružnom tužilaštvu Doboj.

Beogradski advokat Dušan Bratić podnio je Tužilaštvu Srbije krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i aktuelnog ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića i njegovih saboraca zbog sumnje da su u septembru 1995. godine počinili ratni zločin nad srpskim civilima na području Јajca.

Bratić je rekao da je MUP Republike Srpske još 2005. godine proslijedio Tužilaštvu BiH dokaze o zločinima Hrvatske vojske kod Јajca, ali da ta pravosudna institucija nije ništa uradila o tom pitanju.