latinica  ћирилица
17/01/2019 |  13:35 | Autor: SRNA

Marčeta: Opstanak Srba u FBiH biće doveden u pitanje

Predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar "Održiv povratak" Mile Marčeta ocijenio je da će opstanak Srba u Federaciji BiH biti doveden u pitanje ukoliko ih ekonomski ne podrže vlasti Republike Srpske i Srbije.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

"Srbima u FBiH se piše veoma loše ukoliko u najskorije vrijeme ne dobiju ekonomsku i finansijsku podršku vlasti Srpske i Srbije, a koja prije svega podrazumijeva otvaranje radnih mjesta kako bi se spriječilo da Srbi napuštaju svoja vjekovnih ognjišta", rekao je Marčeta Srni.

Prema njegovim riječima, za ekonomsku pomoć Srbima u FBiH trebalo bi pronaći sličan model kakav je bio nekada u bivšoj Јugoslaviji kada je cijela država izdvajala finansijska sredstva za Kosovo i Metohiju.

Marčeta je upozorio da će FBiH dugoročno biti očišćena od Srba, za razliku od Srpske koja je multietnička sa velikim procentom Bošnjaka i Hrvata.

Kada je riječ o ustavnom položaju Srba u FBiH, Marčeta smatra da u tom pogledu vlasti FBiH moraju prije svega poštovati Dejtonskim mirovni sporazum.

"Ukoliko bi FBiH poštovala Dejtonski sporazum u tom slučaju Srbi ne bi imali razloga da se žale jer bi nam položaj bio daleko bolji. U parlamentu FBiH Bošnjaci i Hrvati trenutno odlučuju o svemu, dok Srba nema u organima vlasti FBiH po popisu stanovništva iz 1991. godine", zaključio je Marčeta.