latinica  ћирилица
17/01/2019 |  21:33 ⇒ 18/01/2019 | 08:49 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zahvalnost Putinu za odbranu dejtonskih pozicija

Predsjednca Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je zahvalna ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za odbranu dejtonskih pozicija ne samo Srpske, nego i cijele BiH.
Cvijanovićeva i Dodik sa Putinom - Foto: RTRS
Cvijanovićeva i Dodik sa PutinomFoto: RTRS

Cvijanovićeva, koja se zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom danas u Beogradu sastala sa Putinom, rekla je da je ruski predsjednik pokazao da dobro razumije okolnosti u kojima Srpska i srpski narod funkcionišu.

Ona je naglasila da je "jako važno imati velikog svjetskog igrača koji razumije koliko je važno očuvati Dejton i dejtonsku poziciju Republike Srpske, ali ne raditi ni protiv koga u BiH", te dodala da joj je žao što to mnogi u BiH ne razumiju.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska uvijek zahvalna za to što Rusija dosljedno brani stavove Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti UN.

- To je mnogo godina bio jedini glas i jedini način na koji smo mogli da se suprotstavimo raznim fabrikacijama i konstrukcijama koje su pravljenje na račun Republike Srpske i naravno da će narod Republike Srpske uvijek biti zahvalan za tako nešto - rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka.

Ona je poručila da je počastvovana što je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom imala priliku da učestvuje u Beogradu na zajedničkom ručku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to upriličio, kao i sastanak sa Putinom u Palati Srbija, a na kojem su ona i Dodik razgovarali sa ruskim predsjednikom o brojnim temama i upoznali ga o političkoj situaciji, kako je to bio slučaj i u prethodnim susretima.

Ona je naglasila da su sa Putinom razgovarali o nastavku saradnje na ekonomskom planu, o mogućnosti za pojačano ulaganje Rusije kada je riječ o Srpskoj, te o unapređenju odnosa Srpske i Rusije u svim oblastima - kulturi, ekonomiji, privredi.

Prema njenim riječima, Srpska je zainteresovana i za unapređenje odnosa u oblasti infrastrukture, a posebno u oblasti obrazovanja i zdravstva, gdje su već započele određene aktivnosti.

- Mislim da je važno da se približavamo i bolje razumijemo. Uvijek postoji zahvalnost kada je u pitanju Republika Srpska za dobro razumijevanje okolnosti u kojima mi funkcionišemo i za poslovično dobru odbranu dejtonskih pozicija ne samo Republike Srpske nego cijele BiH - zaključila je Cvijanovićeva.