latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:45 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

ŽRS: Počela isplata preostalih dugovanja radnicima

Počela je isplata preostalih dugovanja radnicima Željeznica Srpske nakon što je pristigla i druga tranša kredita Svjetske banke, od devet miliona evra, namijenjena za restrukturiranje preduzeća.

Isplata dugovanja otvara rješavanje i drugih pitanja, a najvažnija su povećanje plata i potpisivanje kolektivnog ugovora, na kojima insistiraju sindikati.

Iz druge tranše kredita Svjetske banke biće izmirena dugovanja prema radnicima koji su napustili Željeznice, dugovanja prema Poreskoj upravi ,te dugovanja po osnovu toplog obroka, regresa, prevoza kao i naknade za tzv. kilometar sat.

- Ostaje još samo da se otklone nedostaci iz prve tranše koja je odrađena gdje nisu svi predmeti obrađeni kroz kamatu, tako da bi sa tim bili riješeni svi dugovi prema radnicima, rekao je Јelenako Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara.

Sljedeći korak je povećanje plata, kažu sindikati. Smatraju da je kredit Svjetske banke rasteretio obaveze Željeznice pa će se novac koji se usmjeravao na reprogramirane poreske obaveze sada moći usmjeriti na povećanje radničkih primanja .

- Sad se provjeravaju bilansi stanja i traži se mogućnost u novom planu poslovanja sa povećanjem rada u nekom narednom periodu da li postoji mogućnost da se nešto povećaju plate na Željeznici, traži se neko rješenje, ako bude mogućnosti da se poveća biće, ako ne bude plate će ostati na istom, istakao je Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora u Željeznicama Republike Srpske.

Naredne sedmice uprava i poslovodstvo zajedno će za pregovarački sto sa sindikatima u vezi sa još neriješenim kolektivnim ugovorom. I jedni i drugi očekuju dogovor.

- Moramo se i dalje boriti vezano za kolektivni ugovor, gdje bi usaglasili mnoge te stvari oko toplog obroka, regresa, platnih razreda, gdje bi se sve izdefinisalo, naglasio je Đoko Lazić, Sindikat željezničara.

Iz kredita Svjetske banke koji je odobren na iznos od 51,3 miliona evra, do sada je u dvije tranše pristiglo 35,5 miliona evra kojima su izmirena dugovanja prema radnicima i Poreskoj upravi.

Ostatak kredita omogućiće nastavak započetog restrukturiranja Željeznica Srpske.