latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:23 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Ubrzati izgradnju korita rijeke Јanje i drinskog nasipa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Bijeljini da postoje kašnjenja kod početka izgradnje drinskog nasipa i da je neophodno maksimalno anagažovanje kako bi on bio završen do 31. decembra.
Bijeljina: Pašalić sa Mićićem - Foto: SRNA
Bijeljina: Pašalić sa MićićemFoto: SRNA

"Ovdje moramo biti maksimalno ažurni jer je riječ o osjetljivom području koje je teško stradalo i 2010. i 2014. godine", izjavio je novinarima Pašalić, koji je danas razgovarao sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

Dužina drinskog nasipa je oko 34 kilometra, a vrijednost radova oko 21 milion KM.

Pašalić je rekao da će naredne sedmice biti otvoren javni poziv za uređenje korita rijeke Јanje u dužini od 1,8 kilometara i vrijednosti oko pet miliona KM.

"Ovo će biti finansirano iz sredstava Svjetske banke, a pored ovoga dogovorili smo i aktivnosti u daljoj komunikaciji sa stanovništvom u vezi sa izuzimanjem zemljišta", rekao je Pašalić.

On je naveo da je sa Mićićem razgovarao i o projekatu navodnjavanja u selo Crnjelovo jer se krenulo sa realizacijom velikog projekta kojim bi bilo zahvaćeno oko 8.000 hektara.

"U prvoj fazi to je projekat koji će obezbijediti sistem za navodnjavanje oko 400 hektara, sa procijenjenom vrijednosti oko 3,8 miliona KM, a obaveza Gradske uprave je 15 odsto od ovog iznosa", rekao je Pašalić, napominjući da do 15. februara traje javni poziv, a u martu se očekuje početak izvođenja radova.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je naveo da treba nastaviti razgovore sa mještanima Јanje u vezi sa eksproprijacijom kada je riječ o projektu uređenja korita rijeke Јanje, a posebno izgradnje drinskog nasipa.

"Obezbijedili smo dio sredstava za eksproprijaciju, a danas je dogovoreno da uporedo s tim uradimo i obaloutvrde u tom dijelu rijeke Drine", rekao je Mićić.