latinica  ћирилица
18/01/2019 |  16:04 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Sve spremno za početak drugog polugodišta- besplatni časovi kineskog jezika u nekoliko škola

Minstar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić održala je sastanak sa predsjednicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola. Nastava u drugom polugodištu počinje na vrijeme, bez izuzetaka - poručeno je sa sastanka.

Novi Zakon o platama u obrazovanju i kulturi, uvođenje dualnog obrazovanja u srednje škole, besplatni udžbenici za osnovne škole – samo su neke od tema sastanka.

Јedna od novina, sa početkom drugog polugodišta, realizovana uz podršku Kine, biće besplatni časovi kineskog jezika za osnovce.

"Već nastavnici iz Kine polako pristižu, tako da ćemo već prve časove imati u Doboju, potom ide Istočno Sarajevo i sve škole dalje, koje su iskazale interes djece da uče kineski jezik", rekla je Trivićeva.

Inicijativa građana za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, naći će se na sljedećoj sjednici Parlamenta.

Nadležni kažu sve je spremno za početak nastave u drugom polugodištu.

"Za drugo polugodište zaista nemamo niti jedan problem. Nadamo se da nećemo imati obilnijih sniježnih padavina, tako da planiramo u ponedjeljak da krenemo sa nastavom", kaže Sanja Munjiza, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola za grad Prijedor i Oštru Luku.

Do 31. januara lokalne zajednice treba da dostave spiskove preduzeća zainteresovanih da obezbijede učenicima plaćenu praksu. To je jedan od uslova za uvođenje dualnog obrazovanja.

"Da pokušamo na neki način da stvorimo takve modele gdje će naši učenici imati kvalitetniju praktičnu nastavu u školi, ali uz veću motivisanost poslodavaca", naglasio je Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj.

U drugom polugodištu, učenike devetih razreda očekuju testovi profesionalne orjentacije, koji bi trebalo da im pomognu kod daljeg obrazovnog usmjerenja.