latinica  ћирилица
18/01/2019 |  21:09 ⇒ 19/01/2019 | 08:04 | Autor: RTRS

Plivanje za Časni krst

Episkop banjalučki Јefrem služiće sutra Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, a nakon toga će ispred Hrama krenuti bogojavljenska litija ka Gradskom mostu, gdje će biti obavljeno vodoosveštanje Vrbasa i plivanje za Časni krst.
Plivanje za časni krst - Foto: nezavisne novine
Plivanje za časni krstFoto: nezavisne novine

Ovom činu prisustvovaće i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, nakon čega će osveštati bogojavljensku vodicu. Plivanje za Časni krst biće obavljeno kod ćuprije na Drini.

U Istočnoj Ilidži litija će krenuti od Hrama Svetog Petra Sarajevskog do mosta "Ratka Močevića" na rijeci Željeznici u Vojkovićima, ispod kojeg će se plivati za Časni krst.

U Brčkom će episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hrama Uspenja Presvete Bogorodice i blagosloviti plivače za Časni krst. Litija će iz porte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice krenuti prema kupalištu Ficibajer na Savi, gdje će se plivati za Časni krst.

U Beogradu će patrijarh srpski Irinej predovoditi bogojavljensku litiju i blagosloviti plivanje za Časni krst na Zemunskom keju.