latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:42 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Donja Gradina - Prikupljanje svjedočanstava o ustaškim zločinima

Inicijativa Spomen područja Donja Gradina za prikupljanje dokumenata, fotografija i svjedočanstava o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH, i tokom prošle godine naišla je na veoma dobar odziv građana. Na ovaj način odaje se počast, ali i čuva uspomena na nedužno stradale u ustaškim pokoljima, poručili su iz ove ustanove.

Fotografija četvorogodišnje Anke Ilišević iz Vrbaške kod Bosanske Gradiške, nastala 1942. godine, na prvi pogled se ne razlikuje od ostalih iz tog perioda. Međutim, ona je i te kako potresna, jer je jedino svjedočanstvo o postojanju ove djevojčice. Anka je sa porodicom stradala u logoru Stara Gradiška, a njenu jedinu fotografiju pronašao je jedan od potomaka i nedavno predao Spomen području Donja Gradina.

Fotografija djevojčice Anke Ilišević

Materijale koji nijemo svjedoče o stradanju tokom Drugog svjetskog rata, Spomen području je ustupio i Nebojša Vukajlović iz Laktaša. Njegov otac, koga nikad nije upoznao, stradao je u Јasenovcu. Neke od fotografija nastale su za vrijeme njegovih logoraških dana.

- Mene su slikali i stalno te slike slali u Јasenovac, nadajući se da će to otac vidjeti i da će shvatiti da ima sina - priča Vukajlović.

Iz Spomen područja Donja Gradina poručili su da je glavni cilj akcije koja je počela 2016. godine, žrtvama ustaških zločina "vratiti lice" i sačuvati uspomenu na stradanje nevinih.

- U Spomen području je više stotina dokumenata, više stotina fotografija, desetine predmeta i ono što je najbitnije, desetine sjećanja preživjelih - kaže Mirko Dimić, kustos u Spomen području.

Јedan dio prikupljenih materijala biće objavljen na izložbi čije otvaranje je zakazano za kraj januara, dok su neke od dokumenata i fotografija objavljeni u četvrtom izdanju stručnog časopisa "Topola" koji uređuje rukovodstvo ove ustanove.

- Do kraja marta otvoren je poziv za sve zainteresovane da nam dostave priloge koji će biti objavljeni u petom broju časopisa. "Topola" se promoviše svake godine na sajmovima u Banjaluci i Beogradu - navodi Tanja Tuleković, direkotorka Spomen područja.

U Spomen područja Donja Gradina proširen je i bibliotečki fond, koji danas ima 857 knjiga, dok je u prošloj godini izdavačka djelatnost ustanove upotpunjena sa četiri nova naslova.