latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:56 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Šeranić sa rukovodstvom bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini

Vlada Republike Srpske, prošle godine uvela je materinski dodatak za nezaposlene majke, koji se redovno isplaćuje. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je sa rukovodstvom ove ustanove, a posjetio je i bijeljinsku bolnicu "Sveti Vračevi".

Osim ranije ustanovljenih prava iz oblasti dječije zaštite, od početka prošle godine, u Republici Srpskoj redovno se isplaćuje materinski dodatak za nezaposlene majke, zbog čega su skoro udvostručena sredstva koja se izdvajaju na ime dječije zaštite, podsjetio je direktor Јavnog fonda dječije zaštite Republike Srpske Nedeljko Јović.

"Sa uvođenjem materinskog dodatka kao izmijenjenog prava, taj budžet je povećan na 78.600.000 KM. Rebalansom je on smanjen na 76.600.000 jer smo uspjeli da sva ta prava isplatimo redovno i da uštedimo ta dva miliona za prošlu godinu. U ovoj godini", rekao je Јović.

Ministar Šeranić istakao je da je Fond u prošloj godini ostvario odlične rezultate. Pohvalio je projekat "Socijalizacije djece Republike Srpske" i dodao da se sada otvara prostor za nove programe vršnjačke edukacije i druženja kroz kampove za specifične grupe oboljele djece i najtalentovaniju djecu u Republici.

"U prethodnom periodu sam imao priliku da razgovaram sa predstavnicima udruženja djece oboljele od dijabetesa i roditeljima djece oboljele od malignih oboljenja. Tu se stvara prostor da se pomogne u liječenju te djece kroz Fond dječije zaštite - a to su kampovi gdje vršnjačka edukacija može da pomogne ne samo ovoj djeci već i njihovim roditeljima", rekao je Šeranić. 

Tokom posjete Opštoj bolnici Sveti Vračevi ministar Šeranić je naglasio da je ova ustanova važan segment zdravstvenog sistema Srpske.

"Dobra stvar u Bolnici Bijeljina je i 35 mladih ljudi koji se nalaze na specijalizacijama. Oni predstavljaju jedan mlad kadar, koji u skladu sa postojećim i pomoći prije svega kolega iz Srbije i Instituta za kardiovaskularne bolesti, mogu da doprinesu da usluge budu još bolje", dodao je ministar.

Opšta bolnica Sveti Vračevi pruža usluge za oko 137.000 osiguranika grada Bijeljina, te opština Ugljevik, Lopare, Pelagićevo i Donji Žabari. Posljednjih nekoliko godina u najsavremenijim i odlično opremljenom prostoru povećan je u broj usluga na preko 200.000, a do tada je bilo do 150.000. Povećan je i broj laboratorijskih pregleda, koji je iznosio 40.000.

"Četrdeset hiljada laboratorijskih analiza, 13 hiljada rendgenskih analiza, veliki broj intervencija i operacija, i zaista možemo reći da ono što mi obezbjeđujemo stanovništvu ove regije na zavidnom nivou", ocijenio je direktor Bolnice Siniša Maksimović.

Ministarstvo zdravlja će u narednom periodu sa bolnicama definisati plan zdravstvenih usluga koje bi trebalo pružati u skladu sa demografsko-epidemiološkom slikom Republike Srpske. Podržaće i uvođenje novih procedura, te primjenjivanje novih metoda liječenja kako bi se poboljšao nivo zdravstvene zaštite .

Šeranić i Maksimović su nakon razgovora obišli odjeljenja ove ustanove, nakon čega je ministar otišao u Zvornik, gdje se sastao sa direktorom tamošnje bolnice.