latinica  ћирилица
07/02/2019 |  12:35 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Otvoren modernizovani granični prelaz Bajmok

Na granici između Mađarske i Srbije danas je otvoren Granični prelaz Bajmok u čiju rekonstrukciju je uloženo 2,1 milion evra.
Otvoren GP Bajmok - Foto: Twitter
Otvoren GP BajmokFoto: Twitter

Svečanom otvaranju prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar finansija Srbije Siniša Mali, pomoćnik ministra ze evropske integracije Srbije Branko Budimir i direktor Uprave carina Miloš Tomić.

Mali je rekao da će otvaranje ovog prelaza značajno rasteretiti najfrekventnije prelaze na sjeveru Srbije.

- Siguran sam da će ovaj granični prelaz, s obzirom na to da se nalazi 50 kilometara od Horgoša i 30 kilometara od Kelebije, znatno uticati na to da se rasterete ta dva granična prelaza, pogotovo u letnjim mesecima, i da se ubrza protok robe, ljudi i usluga između Mađarske i Srbije - rekao je Mali.

On je istakao da su objekti urađeni u skladu sa najvišim standardima i obezbijeđeni najbolji mogući uslovi za rad graničnih i ostalih službi, a postoji i posebna traka i objekat za prolaz autobusa.

Mali je najavio i rekonstrukciju prelaza Gostun sa Crnom Gorom i Kotroman sa BiH.

U okviru novog prelaza nalaze se po dvije saobraćajne trake što će ubrzati putni promet sa Mađarskom, a ujedno je i najbrži putni pravac iz Srbije koji vodi ka Beču.

Ovaj prelaz, jedan od osam koje Srbija ima na granici sa Mađarskom, otvoren je 1991. godine, a na njemu, kao i do sada, neće biti teretnog saobraćaja.

Od uloženih 2,1 milion evra, 1,8 miliona obezbijeđeno je iz pristupnih fondova EU, a 300.000 evra kroz nacionalno sufinansiranje.