X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
08/02/2019 |  19:35 | Izvor: RTRS

Film Lica Lafore prikazan u Slovačkoj (FOTO)

Film Lica Lafore, režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske prikazan je pred studentima i medicinskim radnicima u Bratislavi.
Prikazivanje filma "Lica Lafore" u Bratislavi - Foto: RTRS
Prikazivanje filma "Lica Lafore" u BratislaviFoto: RTRS

Film je prikazan u sklopu kampanje podizanja svijesti u borbi protiv rijetkih bolesti. Nakon  projekcije održana je javna tribina  na kojoj su stručnjaci iz oblasti  medicine govorili o potrebama i rješenjima vezanim za integrisan i multidiscipliniran pristup u liječenju rijetkih dječjih oboljenja.

Nakon projekcije u Slovačkoj  u mjesecu februaru o kojem se sprovode aktivnosti i obilježava dan rijetkih bolesti film Lica Lafore biće prikazan u Ohridu i Bitolju.

Film Lica Lafore, biće dio nastavnog programa Srednje škole "Abraham Linkoln" u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Prikazivanje filma "Lica Lafore" u Bratislavi (Foto: RTRS)

Ovaj višestruko nagrađivani film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Ionis Pharmaceuticals" u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolešću, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.
Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler Јuventusa.