latinica  ћирилица
15/02/2019 |  11:10 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Puzigaća: Klub Srba u Domu naroda FBiH postoji samo na papiru

Delegat iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća izjavio je za Srnu da Klub Srba u ovom domu postoji samo fiktivno i da ne vidi na koji način će CIK BiH najavljenom "dopunskom odlukom" popuniti tri nedostajuća mandata za Dom naroda iz srpskog naroda kada Srba nema u skupštinama kantona, odakle se biraju u ovaj dom.
Drago Puzigaća (Foto: ba.n1info.com) -
Drago Puzigaća (Foto: ba.n1info.com)

Puzigaća je rekao da, ako bi bio promijenjen Ustav i Izborni zakon, onda bi bila izvijesna eventualna popuna Kluba Srba, te da ovo sve pokazuje da Srba u FBiH nema više od tri odsto i da je zbog toga to praktično nemoguće.

- Ne vidim način da posebnom odlukom CIK-a bude popunjen Dom naroda Parlamenta FBiH, kada u skupštinama deset kantona nema Srba. Samim tim ne vidim mogućnost kako to može biti urađeno. Prije svega, znam ranija tumačenja međunarodne zajednice i OHR-a i samog CIK-a da je rečeno da je to nemoguće i da nije prema Ustavu - rekao je Puzigaća.

On je postavi pitanje ako je i moguće da problem bude riješen "dopunskom odlukom", zašto to nije rađeno i prethodnih izbornih ciklusa.

- Činjenica je da je od 2002. godine samo jednom bio popunjen Klub Srba u Domu naroda FBiH, i to u određenom vremenskom periodu. Ako to nekom odlukom CIK uradi sada, postavlja se pitanje zašto to nije radila i ranije - rekao je Puzigaća.

On smatra da se "nižim aktima ne može dirati Ustav, jer se delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH delegiraju iz skupština kantona, te ako ih nema u skupštinama kantona, onda je to je nemoguće".

Puzigaća je podsjetio da od 2002. godine samo Klub Srba nije pokretao mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer to nije ni mogao, pošto su potrebne dvije trećine za to, a Klub Srba nikada nije imao tu većinu.

- Potrebna je izmjena Izbornog zakona jer jedan broj predstavnika u Domu naroda biraju druge političke opcije - rekao je Puzigaća.

On je dodao da su jedino u Livanjskom kantonu, delegate izabrali Srbi, a sve ostale su birali neki drugi.

- Zalagaću se za legitimnost, da se prekine da se pojedinci jedan mandat izjašnjavaju kao Hrvati, drugi put kao Bošnjaci, treći put kao Srbi, jer se tako gubi i smisao Doma naroda Parlamenta FBiH - rekao je Puzigaća.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu rezultate posrednih izbora i dodjelu mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH nakon opštih izbora sprovedenih u oktobru prošle godine, čime su se stekli uslovi za konstituisanje tog doma.

Iz bošnjačkog naroda potvrđeni su mandati za 17 delegata,  hrvatskog naroda potvrđeno je takođe 17 mandata, a od 17 mandata koji u Domu naroda PFBiH pripadaju srpskom narodu, potvrđeno je 14 mandata.

Nakon sprovođenja procedure propisane Uputstvom o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, CIK će, kako je saopšteno, dopunskom odlukom potvrditi tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda.