latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:12 ⇒ 16/02/2019 | 08:20 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Odluka RAK-a nezakonita

Vlada Srpske zatražila je da Odluka Regulatorne agencije za komunikacije o raspisivanju javnog poziva za operatera Multipleksa C, bude stavljena van snage, jer nije u skladu sa zakonom. Na nezakonitost ove odluke još ranije upozoravali su Ekspertski tim Јavnih RTV servisa u BiH, ali i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske. Da nisu dali sagalasnost za donošenje ove odluke, potvrdili su i iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Ovom odlukom, Vlada Republike Srpske potvrdila je brojne navode o nezakonitosti odluke RAK-a, kojom bi signali za emitovanje TV programa, posredstvom Multipleksa C, bili dodijeljeni privatnim emiterima na upravljanje, iako su javni medijski servisi u BiH spremni za potpuno digitalno emitovanje signala, ujedno i nosioci dozvola za multiplekse A i B, koji su dovoljni za sve kanale u BiH.

- Vlada Republike Srpske ne prihvata Pravilo 90/2018 o pružanju usluga upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji i Odluku o raspisivanju javnog poziva za dodjelu dozvole za korišćenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacionom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u BiH - Multipleks C, iz razloga njihove nezakonitosti i povrede imovine Republike Srpske. Vlada Republike Srpske od organa RAK-a traži da se navedeni dokumenti stave van snage - navode iz Vlade Srpske.

Da je odluka RAK-a o upotrebi Multipleksa C u suprotnosti sa Zakonom o komunikacijama, politikom sektora emitovanja i Strategijom prelaska sa analognog na digitalni signal, već su upozoroli iz Ekspertskog tima Јavnih RTV servisa BiH. Štaviše, donesena je i bez saglasnosti Savjeta ministara, u čijoj je nadležnosti kreiranje politika u sektoru komunikacija.

- Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine nije učestvovalo u aktivnostima koje su prethodile donošenju Odluke Regulatorne Agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine vezane za raspisivanje javnog poziva za Muks-C - navode iz Ministarstva.

RAK je tako na sebe preuzeo ulogu i zakonodavne i izvršne vlasti, izašavši iz okvira svog djelovanja, smatraju u Ekspertskom timu. Dodaju da podršku njihovoj odluci nisu pružili čak ni komercijalni emiteri, ni telekom operateri. Zbog svega, s razlogom se postavlja pitanje o motivima za njeno donošenje, jer je gotovo niko iz stručne javnosti, do sada, nije podržao.

- Lično smatram da je ovo politički motivisana odluka, čak i da ovakvu odluku, u ovom momentu, prati "sumnjivi biznis", jer je ona štetna za razvoj tržišta digitalnog emitovanja i za komercijalne i za javne emitere - tvrdi Slobodan Bošković, predsjednik UO RTRS.

Iako se, u svim preporukama komiteta ministara Savjeta Evrope kaže da javni RTV servisi moraju da imaju centralnu ulogu u procesu digitalizacije, RAK, ovom odlukom, pokušava da favorizuje privatne emitere, usput im dodjeljujući državni resurs, smatraju u Ekspertskom timu. Iz Јavnog servisa Republike Srpske poručuju da su zadovoljni odlukom Vlade Republike Srpske i da se nadaju da će ona zaustaviti dalje aktivnosti RAK-a na realizaciji ove odluke.

Vlada Srpske zatražila je i od Savjeta ministara da preduzme aktivnosti u pravcu stavljanja van snage i primjene sporne Odluke RAK-a. O Vladinim zaključcima biće obaviješteni i Regulotrna agencija za komunikacije, Savjet RAK-a i predstavnici Srpske u institucijama na nivou BiH.

Podsjećamo da je Ekspertski tim tri javna medijska servisa u BiH, Regulatornoj agencije za komunikacije poslao primjedbe na ovakvu odluku, tražeći da ona bude povučena.