latinica  ћирилица
18/02/2019 |  14:12 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Čović: Uskoro kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da u naredna dva dana očekuje konačan dogovor o formiranju Savjeta ministara, a za sedam dana imenovanje kandidata za predsjedavajućeg te institucije.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

Čović je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u Mostaru, rekao da će predstavnici HDZ-a, SDA i SNSD-a večeras, sutra i prekosutra imati sastanke o formiranju vlasti da bi kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara mogao biti imenovan na idućoj sjednici Predsjedništva BiH.

- Trebalo bi da u narednih sedam dana imamo kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, na prvoj sjednici Predsjedništva. Zato još jednom treba da sjednu za sto svi koji pretenduju da budu vlast - naglasio je Čović na konferenciji za novinare.

Predsjednik HDZ-a BiH kaže da će u srijedu, 20. februara, biti konstituisan i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i izabrano rukovodstvo, te da očekuje da će Hrvat biti predsjedavajući.

Čović je istakao da će odmah biti usvojen i budžet FBiH, nakon čega će uslijediti konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- HDZ BiH će ujutro poslati Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH liste za pet mjesta - naveo je Čović i dodao da očekuje da će HDZ i HNS imati pet delegata.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, Čović kaže da HDZ želi da vlast u tom entitetu bude formirana na osnovu programa kojim je predviđena i izmjena izbornog zakonodavstva.

- Nema uslovljavanja. Mi hoćemo program, a to znači da nam treba izborno zakonodavstvo koje će omogućiti da više nikad Bošnjaci ne biraju dva člana Predsjedništva BiH i da ne raspravljamo hoćemo li imati izbore za Mostar iduće godine. To treba da završimo, a to je i preduslov za kandidatski status. Mi želimo ekonomsku i socijalnu stabilnost, a najveći dio se radi u FBiH. Nema uslovljavanja, hoćemo progra - rekao je Čović.

On je dodao da bi i vlast u Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu trebalo da bude formirana u narednih 30 dana.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi i o izbornom saboru ove stranke koji će biti održan 27. aprila, o usvajanju informacione strategije, te kadrovskim rješenjima.