latinica  ћирилица
19/02/2019 |  13:54 | Autor: SRNA

Mektić: Zabrinutost zbog mogućeg velikog priliva migranata

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da se u Grčkoj nalazi 70.000 migranata koji žele da se domognu EU, te da su vlasti u BiH zabrinute da bi većina njih mogla odabrati rutu preko zapadnog Balkana.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

- Dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku je oko 300. Može se pretpostaviti da ćemo i mi tu imati ozbiljnih problema. Definitivna rješenja kako bi se riješila migrantska kriza ne postoje. BiH će i dalje biti žrtva problema - rekao je Mektić novinarima danas u Sarajevu.

On je naglasio da su institucije svih nivoa vlasti u BiH uključene u rješavanje ovog problema.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti u BiH fokusirani su na to kako što bolje zaštititi granicu u jugoistočnom dijelu gdje migranti ulaze u BiH, obezbijediti human tretman onim koji su ušli u BiH i upravljati bezbjednosnom situacijom da se spriječe krivična djela na štetu domaćeg stanovništva.

On je naveo da je u Unsko-sanskom kantonu neophodno da bude redukovan priliv migranata, odnosno da ih ne dolazi više nego što ih je moguće prihvatiti, prenose federalni mediji. 

-Dio migranata iz Unsko-sanskog kantona ove sedmice ćemo vratiti u Sarajevo - rekao je on i dodao da su neki od njih povezani sa terorizmom.

On je naglasio da je Savjet ministara u tehničkom mandatu postigao dogovor sa kantonalnim vlastima, da zajedno rade na rješavanju ovog problema, kao i da će na nekoj od narednih sjednica Savjeta biti donesena odluka o upravljanju prihvatnim centrima.