latinica  ћирилица
19/02/2019 |  18:52 | Autor: SRNA

Estonija zainteresovana da pomogne BiH na putu ka EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Estonije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Kristi Karelson, koja je potvrdila zainteresovanost Estonije da pomogne BiH na putu ka EU.
Dodik i Karelson (Foto: predsjednistvobih.ba) - Foto: RTRS
Dodik i Karelson (Foto: predsjednistvobih.ba)Foto: RTRS

Dodik je tokom susreta sa Karelsonovom istakao značaj dobre bilateralne saradnje sa Estonijom, posebno kroz njenu ulogu punopravne članice EU, te iskazao zahvalnost za dosadašnju podršku Estonije na putu BiH ka EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva naglasio je važnost intenzivnije saradnje u oblastima poput ekonomije, privrede, turizma, kulture, obrazovanja, te u informaciono-tehnološkom sektoru, a izrazio je i uvjerenje da će iskustva Estonije pomoći BiH u pogledu perspektive pridruživanja EU.

Dodik je informisao Karelsonovu o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, procesu uspostavljanja vlasti, te o reformskim procesima.

Karelsonova je rekla da će na obostranu korist raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, te razvijati saradnju u svim područjima od interesa za BiH i Estoniju.

Ona je naglasila da će integrisanje BiH u EU dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje, navodi se u saopštenju.