latinica  ћирилица
20/02/2019 |  11:39 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Brčko: Fiskalizacija odgođena po treći put

U Brčkom je treći put odložena fiskalizacija na dva mjeseca, jer prijedlozi u vladajućim strankama, nisu usklađeni sa rješenjima u Republici Srpskoj i FBiH. Prijedlog vlade da se određene djelatnosti ne oporezivaju, opozicija smatra nesposobnošću vladajućih stranaka da upravljaju privrednim i političkim procesima.

Primjena Zakona o fiskalizaciji u Brčkom i u trećem pokušaju nije uspjela. Kada je ovog mjeseca trebalo da počne oporezivanje, Vlada i većina poslanika u Skupštini su procijenili da bi od oporezivanja bilo dobro izuzeti trgovinu na veliko, ugostiteljstvo, igre na sreću, usluge u javnom zdravstvu i advokatsku djelatnost.

- Naš je prijedlog bio da da se obavi nekakva cjelovita rasprava o svim zahtjevima za izuzeće i da se tu zauzme jedinstven stav - poručuje Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta. 

Treće odlaganje fiskalizacije i izmjena Zakona o fiskalizaciji, za opoziciju je nesposobnost vlasti da se suprotstavi moćnim privrednicima, na čiji zahtjev se i traži izuzeće od oporezivanja. Tvrde da postojeći zakon ne treba mijenjati.

- U svakom sklučaju je pozitivan, smanjuje sivu zonu poslovanja i sad' mnogobrojni zahtjevi za izuzimanje iz fiskalizacije izuzimaju zahtjeve za restrikciju smanjenja tih, odnosno zadržavanje sive zone u nekim oblastima u nekim profesijama, što prije svega nije pravedno - poručuje dr Milan Purić, poslanik SDS-a u Skupštini Distrikta.

U vladajućim strankama to negiraju, i navode da je jedini razlog odlaganja fiskalizacije, analize istih zakona u Republici Srpskoj i Federacije BiH, nakon koje bi se u zakon uvrstila najbolja rješenja za distrikt Brčko. Novih odlaganja neće biti, tvrde oni.

- Do 15. aprila je krajnji rok, tu ne smije biti nikakvog odlaganja, krajnji rok da se počne sa uvođenjem fiskalizacije u Brčko distriktu, postoji raspoloženje svih, niko ne bježi od toga, samo je cilj da to rješenje bude usklađeno sa onim rješenjima koja postoje u entitetima - napominje Siniša Golić, poslanik PDP-a u Skupštini Distrikta.

Kako će konačno izgledati brčanski zakon o fiskalizciji biće poznato do 15. aprila, kada je planirano usvajanje i početak primjene. Prvi rezultati biće poznati polovinom maja, očekuju u Poreskoj upravi.