latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:11 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Olujno nevrijeme u Trebinju nanijelo ogromnu štetu

Olujni vjetar, koji je protekle noći zahvatio područje Trebinja i Hercegovine, pričinio je ogromnu materijalnu štetu.

U Trebinju je, može se reći, stradalo sve što se našlo na putanji najjačih udara vjetra.

Najveće, višemilionsko oštećenje, pretrpio je nedovršeni zatvoreni bazen, na kome su porušeni krov i krovna konstrukcija.

Oštećeni su pojedini društveni objekti, škole, porodične kuće, plastenici, gradski park. Usljed udara vjetra, najveći dio Hercegovine, do popodnevnih časova bio je bez napajanja strujom. Na svu sreću, posljedica po ljudski život nije bilo.

Olujni vjetar, sa orkanskim udarima prethodne noći dostizao je brzinu od preko stotinu kilometara na čas. U ranim jutarnjim časovima, prilikom jednog udara, vjetar je potpuno skinuo krov i polomio kostrukciju na nedovršenom zatvorenom bazenu, čija je vrijednost veća od deset miliona maraka. Dijelovi krova završili su u rijeci Trebišnjici.

Na više desetina kuća, vjetar je pobacao ili pomjerio crijep. Stradali su i krovovi pojedinih trgovačkih centara, na srednjoj školi, stradali su i plastenici.

Snažan vjetar polomio je ili iščupao stabla u Gradskom parku.

Zbog olujnog vjetra, koji i dalje duva, zasjedao je Štab za vanredne situacije. Ustanovama i preduzećima naložio je prioritete - zaštitu života stanovništva, stavljanje u funkciju ljudstva i mehanizacije za raščišćavanje i pomoć, mobilnost u sagledavanju stanja po mjesnim zajednicama.

- Јutros je tih zahtjeva najviše bilo, naše ekipe su stalno na terenu, dosta toga smo uradili i raščistili - kaže Miljan Tomašević, šef odsjeka za Civilnu zaštitu Grada Trebinja.

- Cilj je zaštita života, mi ćemo večeras i noćas pojačati aktivnostti na zaštiti imovine, a tako i sutra - poručuje Veselin Milićević iz Policijske stanice Trebinje.

Veliki dio trebinjske teritorije, područja Bileće, Gacka i Berkovića, do poslijepodnevnih časova, bili su bez napajanja strujom, zbog kvara na 110 kilovoltnom dalekovodu u Trebinju. I područje Nevesinja, koje se snabdijeva strujom iz pravca Mostara, ostalo je bez urednog snabdijevanja, zbog pada dva dalekovodna stuba.

- Tamo je situacija teška i složena, radiće se najmanje tri dana, mi ćemo pokušati alternativnim vodom, radovi su u toku, da dovedemo struju sa desetkilovoltnog dalekovoda iz pravca Berkovića - napominje Nebojša Rikalo, izvršni direktor za tehničke poslove Elektro Hercegovina.

Nestanci struje zabilježeni su i na području Ljubinja. Dežurne ekipe elektrodistibucija saniraju kvarove na niskonaponskoj mreži, gdje to uslovi dopuštaju.
Ekipe komunalaca i vatrogasaca, imale su pune ruke posla na raščišćavanju. Vatrogasci su se borili i sa požarom u rejonu Drijena, u graničnom pojasu sa opštinom Ravno, uz put Trebinje – Dubrovnik.

- Štitimo kuće i imovinu, za sada nema opasnosti, mislim da ćemo uspjeti da ga zaustavimo, otežavajuća okolnost je izuzetno jak vjetar, požar se kreće brzo - naglašava Tripo Ćuk, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Prognostičari najavljuju da će opasnost od olujnih udara vjetra trajati do sutra. Iz gradskog Štaba za vanredne situacije pozvali su stanovništvo da se ne kreće na otvorenom, bez prijeke potrebe.

Povezane vijesti:

Ćurić: U olujnom nevremenu pričinjena šteta od više miliona KM