latinica  ћирилица
11/03/2019 |  08:08 | Autor: SRNA

Srebrenica obilježava Dan opštine

U Srebrenici će danas svečanom sjednicom Skupštine opštine, dodjelom nagrada najboljim učenicima i priznanja institucijama i kolektivima koji su doprinijeli razvoju ove lokalne zajednice, biti obilježen Dan opštine.
Opština Srebrenica - Foto: RTRS
Opština SrebrenicaFoto: RTRS

Program obilježavanja Dana opštine počeće u 10.30 časova dodjelom nagrada učenicima generacije i učenicima nosiocima Vukove diplome iz osnovnih škola i Srednjoškolskog centra u Srebrenici.

Nakon toga biće održana svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će se podsjetiti na rezultate rada u prethodnih godinu dana i upoznati o planovima opštine za narednih 12 mjeseci.

Za 12.30 časova planirano je uručivanje opštinskih nagrada i priznanja, a
prema odluci lokalnog parlamenta ove godine najveće priznanje - Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica biće dodijeljeno Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Plaketa sa srebrnim grbom biće uručena Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, dok će Plaketu sa bronzanim grbom dobiti firma "Ekonomik grup" iz Potočara koja je otvorena na Dan opštine prošle godine, zapošljava 30 radnika, bilježi dobre poslovne rezultate, a pokazuje i visok stepen društvene odgovornosti.

Obilježavanje će biti nastavljeno u 13.30 časova svečanim otvaranjem pogona tekstilne industrije "Merkur fešn" koji pokreće istoimena kompanija iz Ivanjice u Srbiji.

U početku će zaposlenje u ovom pogonu dobiti 40 radnika, većinom žena, a plan je da se proizvodni program širi što treba da omogući udvostručavanje broja zaposlenih.

Opština Srebrenica prošle godine dobila je 800.000 KM pomoći od Vlade Republike Srpske i od tog novca 350.000 KM uloženo je za sanaciju i uređenje objekata bivše "Vezionice" koji su u opštinskom vlasništvu i ustupljeni su, pod određenim uslovima, firmi iz Ivanjice za pokretanje proizvodnje.

Nakon prvih višestranačkih izbora i pada socijalizma u BiH prekinuto je obilježavanje 11. marta kao Dana opštine Srebrenica, odnosno dana kada je ovo mjesto oslobođeno od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Od 1996. godine srebrenička srpska vlast kao Dan i slavu opštine proslavljala je Pokrov Presvete Bogorodice - 14. oktobra, jer je to i slava ovdašnje istoimene crkve.

Uspostavljanjem dvoetničke vlasti 1999. godine ponovo dolazi do prekida obilježavanja Dana opštine.

Saziv Skupštine opštine Srebrenica 2002. godine donosi odluku da se kao Dan opštine Srebrenica obilježava datum uspostavljanja Dejtonskog sporazuma.

Međutim, tadašnji odbornici su greškom ili neznanjem za mjesec pogriješili datum uspostavljanja Dejtonskog mira pa su umjesto 21. novembra u odluci naveli da je riječ o 21. decembru i tako se 12 godina obilježavao pogrešan datum kao Dan opštine.

Aprila 2014. godine odbornici su odlučili da ponište raniju i donesu novu odluku kojom su kao Dan opštine Srebrenica ponovo proglasili 11. mart, koji se nakon 25 godina prekida, ponovo počeo obilježavati u ovom mjestu.