latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:44 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Predstavljena "Regionalna geografija BiH" Gorana Mutabdžije

Univerzitetski udžbenik "Regionalna geografija BiH", autora Gorana Mutabdžije, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, promovisan je danas na Filozofskom fakultetu na Palama.
Pale: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva - Foto: SRNA
Pale: Zavod za udžbenike i nastavna sredstvaFoto: SRNA

Mutabdžija je naveo da je ovaj udžbenik prvenstveno namijenjen studentima geografije i da pokušava da odgovori na važna pitanja dvomilenijumskog istorijskog razvoja ove teritorije, tokom kojeg su promjene granica, oblika i karaktera regija i države u kontinuitetu prisutni više nego kod susjeda. 

- Čitaoci će u ovom djelu pokušati da nađu odgovore u kojoj mjeri su razlozi za to u njenom geografskom položaju, složenoj prirodnogeografskoj strukturi, prožimanju i sukobu glavnih kulturno-civilizacijskih krugova ili širokoj lepezi brojnih razloga, od ekonomske neodrživosti razvoja do geopolitičkih razloga - kaže Mutabdžija.

Doktor geografskih nauka Stevo Pašalić naveo je u recenziji da je Mutabdžija po ko zna koji put dokazao da, osim naučnog doprinosa, njegovo pregalaštvo ima izvanredan društveni i nacionalni značaj, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. 

- Ovaj udžbenik ima veliku vrijednost u nastavnom procesu visokoškolskih ustanova i u brojnim planiranjima, studijama i drugim dokumentima - ocijenio je Pašalić.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta podsjetio je da je ovo, nakon knjige "Evropski izazovi", drugi univerzitetski udžbenik koji je objavila ova izdavačka kuća.

Kerleta je rekao da će se udžbenik moći kupiti u svih 20 knjižara Zavoda za udžbenike širom Republike Srpske, kao i putem zvanične stranice ove izdavačke kuće.

Planirano je da naredna promocija ovog udžbenika bude na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.