latinica  ћирилица
11/03/2019 |  21:39 ⇒ 12/03/2019 | 08:16 | Autor: RTRS

Odblokirana akreditacija univerziteta u BiH

Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o normama.

Time je odblokiran proces reakreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH. To su, gostujući u našoj emisiji Ukrštenica, potvrdili direktori nadležnih agencija u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Danas su imenovane i komisije, što je, kažu potvrda da nema prepreka da BiH, do isteka roka Delegacije EU u BiH, 31. marta, završi proces reakreditovanja visokoškolskih ustanova.

- Ne postoje prepreke da se izvrši imenovanje komisije, a to je danas i urađeno. Naše visokoškolske ustanove već počinju sa postupcima reakreditacije. Ove sedmice su posjete Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, takođe i Univerzitetu u Banjaluci. Može se očekivati da se sve uradi u rokovima koje je dala Evropska unija, a to je 31. mart - rekla je Biljana Vojvodić,  direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj u emisiji Ukrštenica naše televizije.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH Enver Halilović naveo je da je konačno  dobijen pravni akt na osnovu kojeg se može pristupiti reakreditaciji.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli da se ovaj problem prevaziđe, prije svega, članovima Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta u BiH. Mišljenja je, i da će ovaj proces biti blagovremeno završen.

Emisiju Ukrštenica možete pogledati ovdje.