latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:15 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Јeremić: Ravnogorski pokret ne potpiruje mržnju

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Јeremić istakao je da međunacionalnu mržnju u BiH potpiruju političari, a ne ravnogorci.
Ravnogorski Pokret Višegrad (Foto: Fejsbuk/Ravnogorski Pokret Višegrad) -
Ravnogorski Pokret Višegrad (Foto: Fejsbuk/Ravnogorski Pokret Višegrad)

Јeremić je, povodom navoda federalnih medija i pojedinih političara i ambasada da Ravnogorski pokret potpiruje međuetničku netrepeljivost, rekao za Srnu da je ta tvrdnja lažna i neprihvatljiva.

- Mogu da se preslušaju svi govori naših aktivista gdje se uopšte ne pominje bilo koji drugi narod ili situacija koja bi mogla da uvrijedi pripadnike drugog naroda. Svima je u BiH poznato da političari potpiruju međunacionalnu mržnju, a mi to nikada ne činimo i nećemo činiti - istakao je Јeremić.

On je naglasio da u nedjelju, 10. marta, u Višegradu prilikom obilježavanja 73 godine od hapšenja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića nije zabilježen nijedan incident, kao i da Granična policija BiH nije zabilježila prelazak granice lica koja su problematična.

- Mnogi su svjedoci da se ništa nije desilo što bi ličilo na incident. Problem je što članovi Ravnogorskog pokreta nisu članovi partija. Ne bavimo se političkom pitanjima, a redovno novinari iz Federacije BiH postavljaju politička pitanja i onda iznose lično mišljenje. Svih ovih godina dajemo izjave federalnim medijima i oni to uvijek zloupotrijebe - rekao je Јeremić.

On je naveo da Ravnogorski pokret Višegrad na području ove opštine od 1996. godine organizuje pomen na dan hapšenja đenerala Draže Mihajlovića i da nikada nije zabilježen ni najmanji incident.

Prema njegovim riječima, jedino što se desilo je kada je novinar televizije N1 bez dozvole snimao ljude koji nisu učestvovali u obilježavanju i taj incident se desio van kompleksa Draževine.

- Nikad nijedan musliman nije poprijeko pogledan, niti se žalio, a nisu imali ni problema sa Ravnogorskim pokretom. Muslimani koji su u vlasti tu činjenicu da se dan hapšenja Draže Mihailovića obilježava u Višegradu koriste u političke svrhe, redovno izvrću činjenice i često lažu o događaju koji mi organizujemo - dodao je Јeremić.

On je podsjetio da je Ravnogorski pokret registrovan na nivou Republike Srpske i da mu je jedan od osnovnih zadataka da pokuša da pokaže srpskom narodu da se mnogo lagalo o jugoslovenskoj vojsci i otadžbini.

Veliki broj pripadnika Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske okupio se 10. marta na postrojavanju u Višegradu, povodom obilježavanja 73 godine od hapšenja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske tada su položili cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Višegradu, a potom su u Dobrunskoj Rijeci obilježili 73 godine od hapšenja načelnika Štaba vrhovne komande Јugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića.

Ovaj događaj izazvao je burna reagovanja u Federaciji BiH, kao i pojednih predstavnika međunarodne zajednice.