latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:55 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

I ove godine subvencije stambenih kredita IRB-a

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske raspisalo je konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, koji će biti otvoren 30 dana.

Biće subvencionisan jedan posto kamatne stope na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke u Srpskoj, a po kreditnim linijama Investiciono-razvojne banke. Za ove namjene planirano je izdvajanje 1,7 miliona KM iz budžeta Srpske.

Јedan od korisnika subvencije Vlade je i Banjalučanin, Mladen Bubonjić, koji je stambeni kredit u iznosu od 100.000 KM, podigao 2014. godine. Uz povoljne kamate IRB-a, kaže da subvencije stvaraju značajne uštede.

- Na početku je kamata veća, tako je i subvencija veća. Kako vrijeme prolazi kamata se smanjuje, smanjuje se subvencija. Na 100.000 treba da vratimo 140.000 i sa subvencijama će nam se oko 10.000 vratiti - rekao je Bubonjić.

Vlada Srpske i ove godine će omogućiti mladim ljudima da konkurišu za subvencije. Osnovni uslovi za prijavljivanje na konkurs su da su mladi i mladi bračni parovi državljani Republike Srspske, sa mjestom prebivališta na teritoriji Srpske, da nisu stariji od 35 godina u momentu podizanja kredita, te da je kredit odobren u Investiciono-razvojnoj banci.

- Moram da kažem da je na inicijativu Ministarstva, porodice s djecom su stavljene u beneficirane grupe kod dobijanja kredita, a IRB je u prošloj godini smanjio kamatne stope i vratila kreditnu liniju za samce - istakla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Resorna ministarka istakla je da će zbog velikog interesovanja, ministarstvo nastojati da u drugoj polovini godine raspiše još jedan konkurs.

- Bilo je naše opredelenje da se potrudimo da raspišemo konkurs kako bismo svim mladim ljudima koji hoće da obezbjede stambenu jedinicu omogućimo da konkurišu - dodala je Davidovićeva.

Ovaj program Ministarstvo u kontinuitetu realizuje od 2008. godine, i za te namjene do sada je izdvojeno 9,7 miliona KM.