latinica  ћирилица
16/03/2019 |  12:08 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Od raka dojke sve češće obolijeva mlađa populacija

Od raka dojke sve češće obolijeva mlađa populacija, a u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci lani je zbog ove bolesti operisano 487 žena, rekla je predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Banjaluka Suzana Kekić.
Trg Krajine: Akcija Udruženja "Iskra" - Foto: SRNA
Trg Krajine: Akcija Udruženja "Iskra"Foto: SRNA

Kekićeva je naglasila da je važno raditi na prevenciji, kako bi ova opaka bolest bila otkrivena na vrijeme i uspješno liječena.

- Ako se rak dojke otkrije na vrijeme, u 90 odsto slučajeva je izlječiv - rekla je Kekićeva.

Upozorila je da se broj oboljelih od raka dojke povećava svake godine i kao da postoji epidemija.

- Od raka dojke boluju čak i dvadesetogodišnjakinje, zbog čega radimo i edukacije po srednjim školama - navela je Kekićeva.

Darija Todić iz ovog udruženja rekla je da je karcinom dojke najčešći u svijetu, te da je posebno izražen na ovim prostorima.

- Zato pregledi treba da se obavljaju svake godine - navela je Todićeva i dodala da i muškarci obolijevaju, zbog čega je potrebno da idu na ultrazvučne i mamografske preglede.

Predstavnice "Iskre" upriličile su danas na banjalučkom Trgu Krajine "Dan narcisa" i građanima dijelili narcise i brošure, kako bi kod njih probudili svijest o raku dojke i važnosti njegove prevencije.