latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:47 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

500 godina od izdavanja prve knjige Goraždanske štamparije

Prije 500 godina, Goraždanska štamparija pri Hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici, prva ćirilična štamparija u BiH, druga na Balkanu i prva u Turskoj imperiji, izdala je prvu knjigu Služabnik ili Liturgija. Ova knjiga je značajna i po tome što se u njezinom pogovoru nalazi "Moljenije Đurđa Ljubavića časnim prezviterima" koje se smatra začetkom štampanja djela u srpskoj književnosti.

Prvo izdanje Goraždanske štamparije – Služabnik ili Liturgija pripremano je i štampano 1519. godine u Veneciji.

Sinovi Božidara Ljubavića Goraždanina, velikog vizionara i osnivača štamparije, sveštenik Đurađ i kaluđer Teodor, radili su na pripremi.

Tako je i nastalo Moljenije koje je nakon Đurđeve smrti priredio njegov brat Teodor.

Istraživanjem o značaju zapisa iz izdanja Goraždanske štapmarije bavio se Goraždanin koji živi i radi u Kanadi, Milomir Tamburić.

- Radi se o prvom štampanom književnom djelu, novoj tehnologiji štamparstva koja je prihvaćena nekih 70 godina poslije Gutembergovog pronalaska, djelu na sprskom jeziku i pismu - rekao je Milomir Tamburić, pripređivač publikacije.

Značajan je i Zapis o turskom osvajanju Beograda iz 1521. godine koji se nalazi u Psaltiru, drugom izdanju Goraždanske štamparije.

U obilježavanju pola milenijuma od osnivanja jedne od prvih kulturnih institucija u Evropi na ljeto će biti održana i kolonija grafičara.

- Kolonija će se desiti na lokalitetu crkve Svetog Georgija, gdje bismo imali gotove radove meritornih grafičara koji bi u narednom periodu bila stalna postavka u budućem muzeju štamparstva - naveo je Tomislav Čarapić, šef Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti opštine Novo Goražde.

Goraždanin Milomir Tamburić najavio je štampanje i publikacije na pedesetak strana o značaju Goraždanske štamparije u temeljenju kulturno-prosvjetiteljskog stvaralaštva u Evropi.