latinica  ћирилица
18/03/2019 |  16:02 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Otvoren kružni tok kod TC Delta planet (FOTO)

Na Istočnom tranzitu u Banjaluci puštena je u saobraćaj kružna raskrsnica kod budućeg tržnog centra Delta planet.

Izgradnja je koštala 2,8 miliona maraka, a radove su finansirali Putevi Republike Srpske. Uskoro će biti završen i podvožnjak za pješake.

Kružna raskrsnica će imati podzemni prolaz za pješake, gužve u saobraćaju će biti smanjene i ubrzaće se protok saobraćaja istočnim tranzitom.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić rekao je da ovakvi infrastrukturni projekti poboljšavaju uslove i bezbjednost u saobraćaju.

- Pošto se dodaje novi krak i otvara tržni centar, to će biti sigurno biti znatno više, a i dobar dio saobraćaja iz centra vjerovatno će biti usmjeren na ovu stranu - naveo je Trninić.

Kružni tok kod TC Delta planet (Foto: RTRS)

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić naveo je da je riječ o veoma zahtjevnoj kružnoj raskrsnici sa pothodnicima, dodavši da je veći dio finansijskih sredstava u iznosu oko 1,7 milion KM uložen u izgradnju pothodnika.

- Sada imamo modernu saobraćajnicu gdje ćemo poboljšati protok saobraćaja i poboljšati bezbjednost, što treba da bude jedan od prioriteta i u budućem vremenu - istakao je Nešić.

Republika Srpska je u putnu infrastrukturu već uložila dvije milijarde maraka, a nastaviće sa izgradnjom novih puteva, najavio je premijer.

Kružni tok kod TC Delta planet (Foto: RTRS)

- Planiramo da idemo u ozbiljniju rekonstrukciju magistralnih puteva, prije svega, sa jednim kreditom Svjetske banke, ali kao prvi prioritet da nastavimo izgradnju auto-puta od Doboja prema Bijeljini i dalje prema Srbiji, da povežemo Banjaluku i Beograd auto-putem - rekao je Višković i dodao da će se u sklopu tog auto-puta raditi i gasifikacija.

Ovo je jedna od raskrsnica koje će se raditi ove godine u Banjaluci u okviru projekta "Banjaluka se gradi".

- Ovo je samo je jedna u nizu aktivnosti koju realizujemo sa Putevima Republike Srpske na poboljšanju saobraćajne infrastrukrure u gradu - rekao je on i dodao da je u različitim fazama izgradnje još sedam kružnih raskrsnica.

Nova montažna kružna raskrsnica radiće se na Malti, u blizini nekadašnje "Mljekare", a u ovoj godini planirane su još tri na području grada.