latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:33 ⇒ 20:42 | Autor: SRNA

Potpisan ugovor za izgradnju prve faze auto-puta na koridoru Pet ce

Predstavnici preduzeća Autoputevi Republike Srpske i konzorcijuma koji čine kompanije Integral inženjering iz Laktaša i Granit iz Skoplja potpisali su danas u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru Pet ce kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Јohovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/.

U Banjaluci je potpisan ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji "Јohovac" i "Rudanka". Vrijednost ove faze autoputa je 62,5 miliona evra. Auto-put na Koridoru "Pet ce", čija je ukupna dužina 46 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta procijenjena je na 500 miliona evra.

Radovi na prvoj dionici autoputa "Pet ce" kroz Republiku Srpsku trebalo bi da počnu na proljeće. Za prvih šest kilometara autoputa obezbijeđeno je 70 miliona maraka kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić istakao je da je ovaj projekat značajan jer će se ostvariti kontinuitet u izgradnji autoputeva u Srpskoj koji sa sobom povlače čitav primarnih i sekundarnih aktivnosti koje su značajne za naše građane, na zapošljavanje i trgovinu.

Najpovoljniju ponudu, nešto veću od 62 miliona maraka, za realizaciju ovog projekta dostavio je konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja. Ovaj konzorcijum realizovao je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj, auto-put "9. januar"- od Banjaluke do Doboja.

- Vrlo brzo ćemo početi radove na trasi, zajedno sa partnerom Granitom s kojim smo napravili oko 100 kilometara auto-puteva, radimo na području BiH, Srbije Hrvatske i Slovenije i realizovali smo projekat auto-put 9. januar od Banjaluke do Doboja - naveo je generalni direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković.

Sljedeći korak Vlade je da se što prije definiše trasa auto-puta u okolini Bijeljine, kako bi počela eksproprijacija zemljišta. premijer Radovan Višković je naveo da je Srbija već najavila da će u junu krenuti sa izgradnjom svog dijela auto-puta prema Srpskoj, od Kuzmina prema graničnom prelazu Rača.

- Na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika rečeno je da je Srbija spremna da pomogne Srpskoj u izgradnji dijela puta od Rače prema Bijeljini. Ne smije se desiti da nekim našim proceduralnim radnjama zaustavimo te aktivnosti - poručio je Višković.

Da je autoput Banjaluka Beograd prioritet, potvrdio je i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić koji je istakao da je Srpska sposobna da iznese ovako velike i složene projekte.

- Ovih dana završavamo i aktivnosti oko zatvaranja finansijske konstrukccije za drugu fazu koridora "Pet ce" i nastavljamo sa aktivnostima za izgradnju putem koncesija prema Srbiji. Želimo da što brže povežemo Srpsku sa Beogradom, i to od Banjaluke, preko Doboja, Brčkog i Bijeljine. Zadovoljan sam što je Srpska sposobna da nosi ovako složene, zahtjevne i skupe projekte - dodao je Trninić.

Pored izgradnje autoputa na koridoru "Pet ce", autoputa prema Srbiji, planirana je i izgradnja autoputa Banjaluka Prijedor i brzog puta Sarajevo Vardište. Od 2008. do danas u izgradnju autoputeva u Srpskoj uloženo je preko 1,3 milijarde maraka.